Paola Suhonen todistaa: Muotikin voi kätkeä sisäänsä sielukkaita tarinoita

Muotisuunnittelija Paola Suhonen on Ivana Helsinki -muotitalon tuotteiden nimessä tehnyt selväksi sen, että vaatteetkin voivat olla sielukkaita.

Maailmankuulun suomalaisen muotitalon, Ivana Helsingin suunnittelija Paola Suhonen, 38, luottaa työssään tarinoiden ja nostalgian voimaan. AVAn haastattelussa Suhonen kertoo uskovansa siihen, että muotimaailmassa on tilaa myös sielukkuudelle.

Ideoita kumpuaa lapsuudesta ja vaikuttavista hetkistä

Viimeisen 15 vuoden aikana huikeat 30 mallistoa suunnitellut Paola Suhonen on kietonut tarinat osaksi jokaista mallistoaan. Tänä päivänä on hyvin poikkeuksellista, että trendiennusteiden sijaan muotisuunnittelija hakee syvyyttä mallistoonsa tarinoiden kautta. Muotimaailmalle epätyypillinen sielukkuus tunnetaan jo maailmalla osana Suhosen vahvasti printtikuoseihin nojaavaa näkemystä.

– Olen tullut siitä tunnetuksi, että ammennan ideoita nostalgiasta, Suhonen kertoo.

Suhonen uskoo työstävänsä mallistojaan hieman erilaisella otteella kuin moni muu muotisuunnittelija. Hänelle on tärkeää, etteivät mallistot pysy kasassa pelkkien trendien varassa.

–Minulle muoti on enemmän itseilmaisun keino. Eihän kirjailijakaan kirjoita aiheista, jotka ovat trendikkäitä, vaan asioista joita hän kuulee, kokee tai analysoi ja joita sitten suodattaa itsensä kautta ja tekee niistä tarinoita. Samalla tavalla vaate on minulle työkalu, jolla ilmennän tarinoita, Suhonen kuvailee.

Suhonen kertoo, että tarinat pulppuavat hänen lapsuudestaan tai syntyvät silloin tällöin yllättävissä tilanteissa vahvojen tunnetilojen kautta kuin itsestään.

Tapiola-Kauniainen -mallisto kumpuaa lapsuuden vuosista. Silloin vietimme sukulaisten luona illanistujaisia Tapiolassa ja Kauniaisissa, Suhonen kertoo.

Yksittäisistä pienistä hetkistä tai visuaalisista huomioistaan suunnittelutyöhönsä niin ikään ammentava Suhonen kertoo Velvet Lake -mallistonsa takana kytevän tarinan olleen hänen mielessään jo lapsesta saakka.

–Muistan jo pienenä tehneeni sen huomion, että juuri ennen kuin järven pinta jäätyy, niin veden pintaan tulee sellainen höyheniä muistuttava ohut kidepinta. Se on se taikahetki, jolloin syksy muuttuu talveksi ja nestemäinen olomuoto muuttuu kiinteäksi. Velvet Lake -mallistoon olen inspiroitunut siitä yhdestä visuaalisesta hetkestä, Suhonen kertoo.

Muotimaailma on jakautunut kahtia

Suhonen uskoo, että muotimaailma tulee aina jakautumaan kahtia siten, että tarjolla on sekä nopeassa kierrossa olevia edullisia vaatteita että vaatteita, joiden tarkoitus on kestää aikaa – niin materiaalinsa kuin individualistisuutensakin vuoksi.

– Ei ole edes järkeä tehdä sitä samaa, mitä kaikki suuret ketjut tekevät, koska he pystyvät tekemään sen huomattavasti halvemmalla ja huomattavasti nopeammin. Heillä on siihen oma valtava koneistonsa, Suhonen kertoo.

Suunnittelija toivoo, että massatuotannon rinnalla porskuttava individualistisempi muoti kasvattaisi tulevaisuudessa osuuttaan markkinoilla.

– Toivoisin tietenkin, että vaatteissa näkyisi tietynlainen sielukkuus vielä enemmän ja että kertakäyttöisyys vähenisi, Suhonen toteaa.

Suhonen muistuttaa, että panostamalla ekologisuuteen ja laatuun vaatteen elämä voi olla yllättävän pitkä. Parhaimmillaan laadukas vaatekappale voi jopa kasvattaa arvoaan.

– Uskon, että Ivana Helsingin mekoissa on se tietty juttu, joka saa niiden arvon vain kasvamaan ajan myötä, Suhonen hymyilee.


Ivana Helsinki 15 – Matkalla kotiin -näyttelyssä Designmuseossa (1.2.-7.4.2013) nähdään yhdellä kertaa 15 vuoden aikana esitellyt Ivana Helsingin 30 mallistoa.

AVA on myös Twitterissä!Käyttämällä twiitissäsi hashtagia #avatv viestisi voi päästä telkkariin.Tykkää AVAsta myösFacebookissa!

Lue myös:

AVA / Heli Kuitunen

Kuvat: AVA

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja