Mainos

Pantti palauttaa muovipullot raaka-aineeksi

Suomalaiset juomatehtaat luopunevat vähitellen muovipullojen täyttämisestä kerta toisensa jälkeen. Näin arvioitiin tänään pakkaus- ja juoma-alan yhteisessä tiedotustilaisuudessa, jossa selviteltiin kierrätysmuovista valmistettujen pantillisten pullojen vastaanottoa.

Nelisen kuukautta on liian lyhyt aika sen selvittämiseen, kuinka ahkerasti suomalaiset kiikuttavat pantillisia muovipulloja takaisin kauppaan. Osuus on kuitenkin ilahduttavan iso, arvioi Suomen Palautuspakkauksen (Palpa) toimitusjohtaja Pasi Nurminen Lahdessa.

Sinebrychoffin viestintäjohtaja Marja-Liisa Virtanen sanoi kierrätysmuovista valmistettujen pullojen myynnin ylittäneen odotukset.

Logistiikkajohtaja Jari Kangas kertoi Hartwallin pakkaavan eräitä juomia jo nyt useammin panimolla puhallettavaan uutuuspulloon kuin vanhaan kierrätettyyn muovipulloon.

. Toim. Päivi Mäki-Petäjä (23.04.2008)

Työtä säästyy

Teollisuudella on muutoksesta lähinnä vain hyvää sanottavaa, sillä raaka-aineen kierrätys tulee sille halvemmaksi kuin pullojen kierrätys.

Kaupan edustaja säesti sivusta, että takahuoneesta poistuu monta pakkauslavaa sekä työntekijöitä, kun muovipullot voi litistää palautussäkkiin ja lähettää lajiteltavaksi jommallekummalle kierrätysoperaattorille.

Muovipullovalikoima on kasvanut, kun lajittelu tapahtuu viivakoodin ilmaiseman raaka-aineen, ei muodon perusteella. Suomen markkinoilla on jo noin 360 erilaista kierrätysmuovipulloon pakattua pantillista juomatuotetta.

Uudet muovipullot ovat entistä ohuempia, mikä kylmentää juomat nopeammin ja tekee paluukuormista kevyempiä. Toisaalta ohuus tuo pehmeysongelmia, jos käytetään isoja pakkauskokoja.

Ei uusia pantteja

Lasipullo ei näillä näkymin katoa, sillä se takaa oluelle paremman laadun ja säilyvyyden kuin muovi.

- Oluissa on tosin parina viime vuonna koettu aika iso siirtymä alumiinitökkeihin, totesi logistiikkajohtaja Kangas.

Pakkausalan ympäristörekisterin toimitusjohtaja Annukka Leppänen-Turkula arvioi, ettei panttijärjestelmää enää voi laajentaa elintarvikepuolella.

- Julkisuudessa esiin nostettu lastenruokapurkkien kierrätys tulisi liian kalliiksi hygieniavaatimusten takia. Esimerkiksi käytettyjen purkkien vastaanotto pitäisi sijoittaa täysin erilleen tuotannosta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.