Mainos

"Pankkitalletus on riskitön tapa tehdä tappiota"

Suomalaiset säilövät sitkeästi säästöjään talletustileillä, vaikka inflaatio nakertaa matalien korkojen tuotot olemattomiksi.

– Pankkitalletus on matalien korkojen takia riskitön tapa tehdä tappiota, kärjistää Ålandsbankenin sijoitusjohtaja Antti Valkama.

Kesän alussa kuluttajahinnat nousivat 1,6 prosenttia mutta talletuksille maksettiin korkoa keskimäärin vain hitusen yli puoli prosenttia. Uusien määräaikaistalletustenkin keskikorko oli vain 1,15 prosenttia.

– Vaihtoehtoja matalampiriskiseen tuottoon ei juuri ole näkyvillä missään, arvioi OP-Rahastoyhtiön toimitusjohtaja Samuli Sipilä.

Pankit houkuttelevatkin nyt isoja riskejä karttavia asiakkaitaan sijoittamaan vuokra-asuntorahastoihin. Ålandsbankenin asuntorahasto perustettiin vuoden alussa. Rahaston kynnys on matala eli minimisijoitus on 500 euroa. OP-Rahastoyhtiö on toiminut muutaman kuukauden ja sen pienin sijoitus on roimasti suurempi, 30 000 euroa.

Sipilän mukaan yhtiö haluaa varmistaa, että ihmiset mieltävät asuntorahaston pitkäaikaisena sijoituksena.

– Kiinteistösijoittamisessa 30 000 euroa on kuitenkin aika pieni summa verrattuna yksiöitten ostoon.

Asuntopulassa vuokralaiseen kannattaa sijoittaa

Rahastoissa luotetaan, että kasvukeskuksissa asuntojen arvot ja vuokramarkkinat pitävät pintansa myös heikkoina aikoina.

– Jos asuntojen hinnat laskevat vaikkapa 10 prosenttia, niin todennäköisesti moni muu rahoitusinstrumentti laskee enemmän, sanoo Valkama.

Sipilä muistuttaa puolestaan, että kasvukeskuksissa on krooninen pula vuokrayksiöistä ja -kaksioista.

Ålandsbankenin asuntorahaston tuottotavoite on 4-6 prosenttia. OP-Rahastoyhtiö tähtää tiukemmin haarukan ylälaitaan tasan kuuden prosentin tuottoon. Asuntojen lisäksi rahasto sijoittaa rakentamiseen ja toimitiloihin. Sipilä arvioi, että laajempi valikoima parantaa tuottoja, sillä toimitiloissa tuotto-odotus on noin 7-8 prosenttia.

– Varsinkin pääkaupunkiseudulla vuokra-asuntojen vuokratuotto alkaa olla hyvin matala, myöntää Sipilä.

Tosin toimitilamarkkinakin on hyytynyt.

Pankkien asuntorahastojen tavoitteena on pitää asunnot vain noin kymmenen vuotta eli välttää isot remontit. Valkaman mukaan se lisää tuottojen ennustettavuutta.

Ålandsbankenin ja OP-Rahastoyhtiön asuntorahastot ovat hankkineet muutamassa kuukaudessa jo satoja yksiöitä ja kaksioita uusista kerrostaloista. Kokonaisia kerrostaloja rahastot eivät osta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.