Mainos

Pankkikortin ja tunnusluvun säilyttäminen yhdessä huolimatonta

Pankkiautomaattikortin ja tunnusluvun säilyttäminen yhdessä on törkeän huolimatonta, katsoo kuluttajavalituslautakunta.

Lautakunnan mielestä vakuutusyhtiöllä oli oikeus alentaa asiakkaalta korvausta luvattomasti nostetuista rahoista. Lautakunta suositti vakuutusyhtiötä maksamaan kolmanneksen luvattomasti nostetuista rahoista.

Vakuutussopimuslain mukaan vakuutuksenottajan pitää noudattaa suojeluohjeita. Ohjeen pitää kuitenkin olla niin selkeä, että vakuutettu suoraan sen perusteella tietää, miten hänen on meneteltävä.

Jos ohje ei ole riittävän selkeä, vakuutuskorvausta ei voida alentaa sen noudattamatta jättämisen perusteella. Jos vakuutuksenottaja on kuitenkin menetellyt tahallisesti tai törkeän huolimattomasti, korvausta voidaan alentaa tai evätä se kokonaan. Kuluttajavalituslautakunnan mukaan pelkän yleisluonteisen huolellisuusvelvoitteen antaminen vakuutusehdoissa ei ole riittävän yksityinen toimintaohje, jotta sitä voitaisiin pitää suojeluohjeena.

Lautakunnan käsittelemässä riidassa varas oli nostanut automaattikortilla 1 600 markkaa. Vakuutusyhtiö eväsi korvauksen, koska vahinko oli sen mukaan ennalta-arvattava ja suojeluohjeita oli laiminlyöty.

Vakuutusyhtiö vetosi siihen, että kortin tunnusluku oli ollut lompakossa, muuten ei rahojen nostaminen olisi onnistunut. Nainen väitti, että tunnusluku ei ollut laukussa. Hän kertoi säilyttäneensä tunnuslukua kotonaan ja muistavansa sen hyvin, koska kortti oli ollut hänellä kymmenen vuotta.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.