Mainos

Pankkien kannattavuus säilyi hyvänä

Suomessa toimivien pankkien kannattavuus pysyi Rahoitustarkastuksen tänään julkistetun katsauksen mukaan alkuvuonna edelleen hyvänä, vaikka kannattavuus laski viime vuoden vastaavasta ajanjaksosta.

Pankkien yhteenlaskettu liikevoitto oli tammi-kesäkuussa 970 miljoonaa euroa, kun se vuotta aiemmin oli 1165 miljoonaa euroa. Pankkien rahoituskate parani alkuvuonna 10 prosenttia viime vuoden vastaavasta ajasta, mutta niiden muut tuotot supistuivat.


Sekä korkotuotot että korkokulut kasvoivat vuoden aikana volyymien kasvun ja korkojen nousun seurauksena. Pankkien korkomarginaali kääntyi kuitenkin laskuun vuoden vaihteen jälkeen. Rahoitusmarkkinatilaston mukaan pankkien koko lainakannan ja talletusten välinen korkoero kapeni 0,12 prosenttiyksikköä. Kesäkuun lopussa korkomarginaali oli 3,89 prosenttia, kun se vuosi sitten oli 4,01 prosenttia.

Myös uusien lainojen ja talletusten marginaali kaventui selvästi, sillä vuosi sitten se oli 3,71 prosenttia ja viime kesäkuun lopussa enää 3,22 prosenttia.

Pankkien vakavaraisuus kohentui kesäkuun lopussa 12,1 prosenttiin viime vuoden lopun 11,6 prosentin lukemista. Luotto- ja takaustappiot pysyivät alkuvuonna edelleen minimaalisina eivätkä rasittaneet pankkien tulosta. Pankit kirjasivat luotto- ja takaustappioita vain 3 miljoonaa euroa eli yhtä paljon kuin vuotta aiemmin.
Luottotappioiden oletetaan kuitenkin kasvavan nykyisestä erittäin alhaisesta tasosta.

Pankkien yhteenlaskettu tase nousi kesäkuun lopussa 132,9 miljardiin euroon. Vuotta aiemmin tase oli 119,6 miljardia euroa ja viime vuoden lopussa 123,8 miljardia euroa.

Pankkien keskinäisissä markkinaosuuksissa tapahtui vuoden aikana pieniä muutoksia, kun Merita pankki ja ulkomaiset pankin kasvattivat hieman markkinaosuutta. Kolmen suuren pankkiryhmän osuus antolainauksesta laski kuitenkin kesäkuun lopussa 85,8 prosenttiin, kun se vuotta aiemmin oli 86,3 prosenttia.
Meritan osuus pankkien kaikista lainoista oli kesäkuun lopussa 41,2 prosenttia ja talletuksista 41,7 prosenttia. Osuuspankkien yhteenliittymän osuus lainoista kasvoi vuodessa 0,2 prosenttiyksikköä 26,9 prosenttiin. Talletuksista niiden osuus laski 0,1 prosenttiyksikköä ja oli 29,7 prosenttia. Sampo-Leonian osuus pankkien lainoista laski vuodessa kaksi prosenttiyksikköä 17,4 prosenttiin ja Mandatum pankin pysyi 0,3 prosenttina.

Talletuksissa Sampo-Leonian markkinaosuus laski vuodessa 14,9 prosentista 13,4 prosenttiin ja Mandatumin 0,9 prosentista 0,8 prosenttiin. Säästöpankkien markkinaosuus lainoista pysyi 5,5 prosenttina ja paikallisosuuspankkien 1,9 prosenttina. Talletuksissa säästöpankkien markkinaosuus laski 8,0 prosentista 7,8 prosenttiin. Paikallisosuuspankkien markkinaosuus pysyi 2,8 prosenttina.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.