Mainos

Panimoliitto: Energiajuomat eivät tarvitse ikärajaa

Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto vastustaa energiajuomien myynnin rajoittamista alaikäisille.

Liitosta todetaan, että elintarvikelainsäädännön perusteella energiajuomien myyntiä ei pitäisi rajoittaa tai kieltää. Liiton mukaan juomat eivät ole vaarallisia lapsille ja nuorille.

Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton viestintäpäällikkö Outi Jalonen pitää energiajuomapakkauksista löytyviä käyttösuosituksia riittävinä ohjeena kuluttajille.

- Käyttösuositus on kaikille enintään kolme tölkkiä päivässä. Mutta jos on kofeiiniherkkä, niin eihän silloin kannata sitä ottaa, Jalonen toteaa.

- Tätä voi verrata esimerkiksi kahviin. Voi miettiä, onko kahvi hyvä kymmenvuotiaalle ja sopiiko se, ja sitä kautta tehdä päätelmät, Jalonen opastaa.

Osa kauppiaista on alkanut rajoittaa energiajuomien myyntiä alaikäisille. Myyntirajoituksia on tehty muun muassa Pohjanmaalla ja Helsingissä.

"Laki ei mahdollista energiajuomakieltoa alaikäisille"

Päivittäistavarakauppa ry:n mielestä elintarvikelainsäädäntö ei mahdollista energiajuomien myynnin kieltämistä alaikäisille.

- Näen, että lainsäädännön muuttaminen on edelleen vaikeaa. Energiajuomissahan kofeiini on hankala aine. Jos lainsäädäntöä muutettaisiin, niin sen perusteella muitakin kofeiinipitoisia juomia pitäisi rajoittaa, kuten kolajuomia, kahvia ja teetä, sanoo asiantuntija Merja Söderström Päivittäistavarakauppa ry:stä.

Päivittäistavarakauppa ry katsoo, että juomatölkkien ja -pullojen varoitusmerkinnät ovat riittävä keino rajoittaa nuorten energiajuomien kulutusta.

- Energiajuomissa olevat varoitusmerkinnät ja käyttömerkinnät ovat riittävä keino ohjaamaan kuluttajakäyttäytymistä. Kauppa pystyy myös tuotesijoittelulla tekemään jotakin, Söderström summaa.

- Me yhdistyksenä emme puutu paikallisiin sopimuksiin. Suomessahan kauppias voi elinkeinovapauden puitteissa päättää, mitä myy kenellekin, kunhan rajoitukset eivät ole syrjiviä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.