Päihdehuolto siirtyy enemmän kunnille – hoitojaksot vaarassa keskeytyä

Hoitojaksot vaarassa keskeytyä 1:57

Päihdeongelmaisten pitkät hoitojaksot ovat vaarassa keskeytyä ja asiakkaiden hoitoon pääsystä voi tulla entistä hankalampaa.

Ongelmien taustalla on päihdehoitopalveluiden siirtyminen nykyistä enemmän kuntien vastuulle.

Tällä hetkellä noin puolet päihdehuollon erityispalveluista ovat erilaisten säätiöiden ja järjestöjen tarjoamia. Palveluntarjoajien muuttuminen voi pahimmillaan aiheuttaa hoitojakson katkeamisen. 

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kehittämispäällikkö Airi Partasen mukaan henkilö kyllä pääsee avohoitoon esimerkiksi terveyskeskukseen, ja vielä sen jälkeen katkaisuhoitoon.

- Sen jälkeen puuttumaan jää kuntouttava pitkäaikainen laitoshoito. 

Päihdehuoltolain mukaan kunnat voivat tarjota palvelut yhdessä toisten kuntien kanssa tai ostaa ne palveluntarjoajilta. Yksi ilmentymä ostopalveluiden vähenemisestä ovat A-klinikkasäätiöllä alkaneet yhteistoimintaneuvottelut. 

- Asiakkaiden ohjaaminen kuntoutus- ja laitoskuntoutukseen on vähentynyt parin viime vuoden aikana. Ne edellyttävät kunnilta maksusitoumuksia, A-klinikkasäätiön toimitusjohtaja Olavi Kaukonen sanoo.  

Muutos näkyy A-klinikkasäätiön aluejohtaja Teemu Tiensuun mukaan hoitoon pääsyn vaikeutumisena. 

- Asiakkaat hakeutuvat hoitoon vasta siinä vaiheessa, kun on ihan pakko.

Partanen kuitenkin muistuttaa, että työnjaon muutoksella voidaan parhaillaan lisätä varhaisvaiheen päihdeongelmiin puuttumista.

- Se voi myös tarjota laadukkaita päihepalveluita läpi Suomen.

Lue myös:

    Uusimmat