Palvelu yhdistää nuoret ja vanhat – ”Mielimusiikki tuo seniorille pintaan muistoja”

Helsingin Aalto-yliopiston opiskelijoiden kehittämä tuore Elffe Musiikki -palvelu haluaa saattaa nuoret ja vanhukset yhteen – ja tuoda virkeyttä ikäihmisten elämään musiikin avulla.

Viime viikolla julkaistun Elffe Musiikki -harrastuspalvelun kautta läheinen voi tilata vanhemmalleen tai isovanhemmalleen vierailulle Elffen, eli nuoren, joka auttaa musiikki-innon herättämisessä eloon. Elffe myös tuo kuulumisia seniorilta läheiselle.

– Tapaamisissa voidaan esimerkiksi kuunnella musiikkia yhdessä, käydä konserteissa tai musisoida yhdessä. Elffe voi myös tarvittaessa avustaa musiikista nauttimisen ohella esimerkiksi kauppareissulla, kävelylenkillä tai pienissä kodinaskareissa, kertoo Markus Hav, yksi palvelun perustajista.

Musiikki herättää muistoja

Tapaamisissa vanhus saa itse valita mitä musiikkia kuunnellaan ja muistella ja elää musiikin mukana itselle tärkeitä asioita uudestaan.

Hav kertoo esimerkin mukavasta kokemuksesta Lauttasaaren senioritalolla. Siellä hän soitti iäkkäälle henkilölle säveltäjä Armas Järnefeltin Kehtolaulua, joka sai vanhuksessa vahvan reaktion aikaan. 

– Hän kertoi tehneensä siihen 7-vuotiaana ensimmäisen tanssikoreografiansa, ja hänen kätensä rupesivat liikkumaan. Se oli selvästi häntä virkistävä kokemus, ainakin minusta tuntui siltä.

– Itse olen huomannut, että mielimusiikki tuo seniorille usein pintaan muistoja, joita kertoessaan ja joihin eläytyessään vähän huonommassakin kunnossa oleva seniori todella virkistyy. Se antaa myös itselle paljon, kun näkee aidosti sen innon ja ilon, joka vaikkapa lapsuuden muistojen myötä palaa hetkeksi.

Tauno Paloa tai Mozartia

Musiikin kuunteluun käytetään joko elffeläisten Spotify-palvelua tai ikäihmisten omia, kotoa löytyviä laitteita.

– Joko ihan Spotifysta etsitään Tauno Paloa tai Mozartia tai sitten kuunnellaan niitä levyjä joita on siellä hyllyllä pölyttymässä – tilanteen mukaan, Hav sanoo. 

Yhdessä musisointi taas voi olla vaikkapa sitä, että mikäli vanhus pystyy itse vielä soittamaan, soitetaan yhdessä jotain soitinta. Mikäli soittimen soittoon tarvitsee apua tai hieman muistinvirkistystä, Elffe auttaa siinäkin.

Tai sitten vain nuori soittaa ja vanhus nauttii tästä. Jos ei ole koskaan soittanut tai erityisen musikaalinen, silläkään ei ole väliä. 

Virkistäytymistä myös ulkona

Hav kertoo, että Elffe-palvelun tavoitteena on virkistää kotona asuvia senioreita – jotta he pystyisivät asumaan kotona pidempään. Ideana on musiikkivirkistyksen lisäksi saada vanhus edes vähäksi aikaa aktiiviseksi, jopa mielellään ulos neljän seinän sisältä.

– Perustapaamisessa kuunnellaan vähän aluksi musiikkia ja sen jälkeen lähdetään ulos kävelylle. Sen jälkeen tullaan takaisin ja juodaan ehkä kahvit – tai sitten korjataan se lamppu mikä on ollut siellä pitkään korjattavana tai ripustetaan seinälle peili, Hav kertoo. 

Elffe Musiikki -palvelun perustajajäsen Markus Hav sekä seniori Kaarina Autio vierailevat Studio55.fi-lähetyksessä torstaina 30.7. Katso lähetys kello 09.05 tai myöhemmin Katsomosta.

Lue myös:

    Uusimmat