Paltan Tuomas Aarto kuuli Postin työkiistan selvitysryhmän nimeämisestä tv:stä: "Tämä riita on ollut poikkeuksellisen hankala"

4:48
Paltan Tuomas Aarto kommentoi miten selvityshenkilöt vaikuttavat neuvotteluihin.

Tuomas Aarto pitää valitettavana, että Postin lakko ja sen tukilakot jatkuvat, vaikka neuvotteluissa alkoi selvitysryhmän nimeämisen myötä uusi vaihe.

Kunta- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paatero kertoi tänään eduskunnassa pitämässään infossa, että Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU:n ja Postin pyynnöstä neljä erillistä selvityshenkilöä tulee mukaan työehtosopimusneuvotteluihin.

Selvitystyöryhmän muodostaa neljä kokenutta työmarkkinaihmistä: Jukka Ahtela, Lauri Ihalainen, Lasse Laatunen ja Ann Selin.

– Katsoin ministerin tiedotustilaisuuden ja olen oikeastaan siinä kerrotun tiedon varassa, Palvelualojen työnantajat Paltan toimitusjohtaja Tuomas Aarto kommentoi MTV Uutiset Livessä.

Isoin kiista työsopimusneuvotteluissa on koskenut Postin pakettilajittelijoiden työehtosopimuksen siirtoa toisen liiton sopimuksen alaisuuteen.

Palta ei tähän asiaan pysty vaikuttamaan, sillä Palta ei neuvottele näiden henkilöiden työehdoista.

– Meidän varsinaisen työehtosopimuksen osalta tilanne on nähdäkseni se, että sopimus on suhteellisen valmis, mutta PAU ei ole suostunut sitä allekirjoittamaan johtuen pakettilajittelijoihin liittyvästä avoimesta kysymyksestä, Aarto sanoo.

– Tämä riita on ollut poikkeuksellisen hankala ja se on kestänyt pitkään. Lähtökohtaisesti pidän hyvänä, että kaikki keinot, jotka voivat edistää riidan lopullista ratkeamista, käytetään.

Sopimusneuvottelut ovat Aarton mukaan käytännössä allekirjoituksia vaille valmiit, mutta 700 pakettilajittelijan siirto on isoin ratkaistava asia.

– Tietenkään mitään ei ole sovittu, mutta itse uskon, että kun ja jos tämä 700 henkilöä koskeva kysymys ratkeaa jossain vaiheessa, niin meillä työehtosopimusosapuolilla eli Paltalla ja PAU:lla olisi valmius saattaa lopullinen sopimus mahdollisimman nopeasti valmiiksi, Aarto sanoo.

– Käytännössä tämä on kiinni siitä, milloin PAU suostuu sopimuksen tekemään. Toistaiseksi he ovat ilmoittaneet, että he eivät sitä suostu tekemään ennen kuin tämä pakettilajittelijakysymys on ratkaistu heitä tyydyttävällä tavalla.

"En tiedä, mitä tässä on ajateltu"

Tuomas Aarton mukaan neuvottelutahoilla on olemassa yhteisymmärrys isoista linjoista.

– Toki jotain pieniä asioita on vielä keskustelematta, mutta en näe niitä niin isoina, että ne muodostaisivat esteitä ratkaisun syntymiselle.

Aarto pitäisi järkevänä, että työtaistelut ja tukilakot keskeytettäisiin prosessin ajaksi, koska neuvotteluissa on alkamassa pakettilajittelijoiden osalta uusi vaihe.

– En tarkemmin tiedä, että mitä tässä on ajateltu. Pidän erittäin valitettavana sitä, että lakot ja tukilakot ovat päällä. Maanantainahan ne uhkaavat taas laajentua, Aarto sanoo.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja