Onko tunnelma Posti-riidan neuvottelupöydässä poikkeuksellisen ärtyisä? PAU:n Nieminen: "Taitaa olla aika normaalia retoriikkaa"

Posti lupaa, ettei lisää vuokratyövoiman käyttöä lakon aikana 3:56

Postin työtaistelua ratkotaan jälleen. Neuvotteluille on varattu perjantain osalta koko päivä.

Postin työntekijöitä edustavan PAU:n ja työnantajapuolta edustavan Paltan välinen työehtoriita sai eilen illalla käänteen, kun Paltan toimitusjohtaja Tuomas Aarto ilmoitti A-Studiossa olevansa valmis siihen, että "nykyiset palkat ja palkkarakenteet säilyisivät".

Jumiutuneita TES-neuvotteluja voitaisiin siis sittenkin jatkaa nykyisen työehtosopimuksen pohjalta. Keskustelut jatkuvat tänään valtakunnansovittelijan toimistolla Helsingissä.

 – Meillä on valmius lähteä tarkastelemaan tätä asiaa myös nykyisen sopimuksen pohjalta, mutta katsotaan, miten päivä lähtee menemään ja miten PAU asioihin suhtautuu, Aarto arvioi ennen neuvotteluja.

Aarto ei suostunut erittelemään, mistä kohdista työntekijäpuolen pitäisi joustaa, jotta vanhan sopimuksen pohjalta jatkaminen olisi mahdollista.

– Meille on tärkeää, että Postin murrokseen ja niihin ongelmiin, joita Postilla on digitalisaation nopeasta etenemisestä ja muusta johtuen, löydetään yhdessä ratkaisuja.

Aarton mukaan neuvotteluihin ollaan valmiita käyttämään tänään aikaa, jos keskustelu todella lähtee etenemään.

– Se, lähteekö tämä pulkka liikkeelle, näkyy varmaan aika pian. Sovittelijan harkinnassa sitten viime kädessä on, kuinka pitkään täällä ollaan.

"Olen tyytyväinen, että hän näin lausui"

Työntekijöitä edustava Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU:n puheenjohtaja Heidi Nieminen iloitsi aamutuimaan Aarton avauksesta.

– Olen tyytyväinen, että hän näin lausui, Nieminen kommentoi.

Myöskään Nieminen ei avannut sitä, mistä kohdista PAU olisi vastavuoroisesti valmis joustamaan, mikäli postityöntekijöiden nykyiset palkat ja palkkarakenteet säilyisivät.

Työnantaja- ja tekijäosapuolen välillä on ollut huomattavia julkisia erimielisyyksiä esimerkiksi vuokra- tai rikkurityövoiman käytöstä lakon aikana. Niemisen mukaan keskustelu sovittelijan pöydässä ei kuitenkaan ole ollut poikkeuksellisen kireää.

– Tämä taitaa olla aika normaalia retoriikkaa, kun käydään vaikeaa TES-neuvottelukierrosta. Ei se vaikuta tuonne pöytään, että siellä hirveän kireissä tunnelmissa keskusteltaisiin. Ihan normaalia keskustelua siellä käydään.

Sovittelijantoimiston liki vaitonaisin sisääntulija oli valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala, joka ei arvioinut esimerkiksi sitä, onko työehtoriitaan mahdollista saada ratkaisua tänään.

– On varattu koko päivä. Katsotaan, miten kauan kestää, Piekkala arvioi.

Lue myös:

    Uusimmat