Mainos

Palomieslakon sovittelua yritettiin jälleen

Palomieslakkoon yritettiin jälleen löytää sovintoa. Valtakunnansovittelija Juhani Salonius kutsui palolakon osapuolet neuvotteluihin toimistoonsa. Tulokseton tapaaminen kesti vain runsaan tunnin. Työnantajaa edustava Kunnallinen työmarkkinalaitos sekä Suomen Palomiesliitto Spal ja sen kattojärjestö Suomen Erityisteknisten liitto Seteli ovat neuvotelleet lakosta lokakuusta lähtien.

Edellinen sovitteluyritys tehtiin viime viikon torstaina. Tuolloin näkemyserot osapuolten välillä olivat niin suuret, ettei valtakunnansovittelija katsonut mahdolliseksi jättää sovintoesitystä lakon ratkaisemiseksi.

Seteli tarjosi palomiehiä suojelutyöhön itsenäisyysjuhliin

Suomen palomiesliitto Spal ja sen kattojärjestö Seteli tarjoutuvat päästämään jäseniään suojelutöihin itsenäisyyspäivän juhlien paloturvallisuusjärjestelyihin. Spal ja Seteli pyysivät tänään sisäministeri Jan-Erik Enestamille (r.) osoitetun ja tiedotusvälineille toimitetun avoimen kirjeen muodossa ministeriä kiirehtimään antaessaan tietoa suojelutyön tarpeesta.

-Koska emme ole tähän mennessä saaneet mahdollisesta tarpeesta taholtanne tietoa, ja palohenkilöstö on hajallaan eri puolilla, niin pyydämme vastaustanne mahdollisimman nopeasti, kirjeessä sanotaan. Valtiovallan taholta ei tiettävästi ole tullut juhlia koskevia avunpyyntöjä lakkojärjestöille.

Lakkojärjestöt sanovat tarjoutuvansa "huolehtimaan valtion virallisten, maamme itsenäisyyden 80-vuotistapahtumien mahdollisesti tarvitsemista paloturvallisuuspalveluista irrottamalla meneillään olevan palohenkilöstön työnseisauksen piiristä tarvittavat resurssit suojelutyöhön". Kirjeen ovat allekirjoittaneet Setelin puheenjohtaja Heikki Santala, Spalin puheenjohtaja Kalevi Jokinen ja Spalin toiminnanjohtaja Heikki Saksa.

Sisäministeriö kiitti ja suositteli neuvotteluja

Sisäministeri Jan-Erik Enestam ja ministeriön pelastusylijohtaja Pentti Partanen vastasivat välittömästi omalla kirjeellään muistuttamalla, että liitot ovat jo lakkoilmoituksessaan ilmoittaneet rajaavansa riittävän määrän henkilöstöä takaamaan yleistä turvallisuutta.

-Viitaten siihen, että palo- ja pelastustoimesta annetun lain mukaan kukin kunta vastaa palo- ja pelastustoimesta alueellaan, ja samalla kiittäen tarjouksestanne irrottaa henkilöstöä itsenäisyyspäivän juhlien paloturvallisuusjärjestelyihin kehotamme teitä ottamaan yhteyttä lakon piirissä olevien paikkakuntien paloviranomaisiin sen määrittämiseksi, mikä on kullakin paikkakunnalla mainituista juhlista johtuva suojelutyöhön tarvittavan henkilöstön määrä, sisäministeriön johto muotoilee.

Kirjeessä muistutetaan, että kunnallinen virkariitalautakunta on suositellut lakon rajaamista siten, että hätäilmoitusten vastaanotto ja hälytysten toimittaminen, kiireelliset sammutus- ja pelastustehtävät sekä kiireellinen sairaankuljetus voidaan hoitaa myös lakon aikana.

-Koska näin ei kuitenkaan ole tapahtunut, esitämme että samassa yhteydessä käynnistäisitte virkariitalautakunnan tarkoittamat keskustelut lakon rajaamiseksi ja suojelutyöstä sopimiseksi, kirjeessä todetaan.

Suojelutöissä vain muutama palomies

Sisäministeriö esitti keskiviikkona jo toisen vetoomuksensa lakkoliitoille, että lakkoa voitaisiin rajata siten että kansalaisten turvallisuuden kannalta välttämättömimmät valmiudet voitaisiin turvata.

Liitot ilmoittivat tiistaina päästävänsä koko maassa 15-20 jäsentään suojelutöihin. Käytännössä apu on kuitenkin vaikuttanut vain yhden Helsinkiin saadun sairaankuljetusyksikön verran. Lisäksi pääkaupunkiseudulla päivystävän Mediheli -helikopterin miehistöä on vahvistettu. Tampereen seudulle Nokialle luvatun toisen sairaankuljetusyksiön perustamisesta ei vielä torstaina oltu päästy sopimukseen.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.