Mainos

Palohälyttimiä ei testata tarpeeksi kotona

Suomalaiset luottavat palohälyttimiin paloturvallisuuden takaajina. Silti palohälyttimien toimivuutta testataan suositeltua harvemmin.

If Vahinkovakuutusyhtiön TNS Gallupilla teettämässä tutkimuksessa selviää, että laissa pakolliseksi määritelty palovaroitin löytyy lähes jokaisesta suomalaiskodista. Varsinaisia sammutusvälineitä, kuten sammutuspeittoja ja vaahto- tai nestesammuttimia, ei sen sijaan joka kodista löydy.

Tutkimus tehtiin Suomen lisäksi Norjassa ja Ruotsissa, ja siihen haastateltiin noin 1000 ihmistä kussakin maassa.

Suositusten mukaan palovaroittimia tulisi testata kuukausittain, mutta näin kertoo tekevänsä vain 13 prosenttia suomalaisista. Reilu puolet testaa varoittimensa vuoden tai puolen vuoden välein.

- Tieto on huolestuttava. Pelkästään toimivan palovaroittimen avulla voitaisiin pelastaa vuosittain kymmeniä ihmishenkiä, kertoo vakuutusjohtaja Veli-Pekka Kemppinen Ifistä.

Kemppinen ja turvallisuuspäällikkö Ilpo Leino Suomen Pelastusalan Keskusjärjestössä SPEKistä arvelevat, että palovaroitinten vilkkuva merkkivalo ja pariston loppumisesta kertova ääni vähentävät halukkuutta tarkastaa varoitin. Merkeistä huolimatta peräti 40 prosentissa palovaroittimissa paristot eivät toimi.

SPEKissä on tutkailtu palovaroitinten ohjeita.

- Yllättävän monissa kehotettiin tarkistamaan hälytin viikoittain. En tiedä, onko kysymys siitä, että pyrkivät välttämään tuotevastuuta vahinkotilanteissa. Milloinhan mennään siihen, että ohjeissa kerrotaan, että varoitin pitäisi tarkistaa päivittäin tai tunneittain, Leino pyörittelee päätään.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.