Pakotteita kierretään ovelasti: Pohjois-Koreassa valmistetut tekoripset voivat päätyä suomalaistenkin silmille

Pohjois-Koreassa valmistetut tekoripset voivat päätyä suomalaistenkin silmille 4:49
Katso videolta, miten ripsipääkaupungissa Pingdussa kommentoidaan pohjoiskorealaisten valmistamien ripsien myyntiä.

Uutistoimisto Reutersin laaja selvitys paljastaa, että Pohjois-Koreassa valmistetut tekoripset päätyvät mitä todennäköisimmin myös länsimaihin ja tulot Kim Jong-unin hallinnolle.

Pohjois-Koreasta myytiin viime vuonna kymmenillä miljoonilla dollareilla tekoripsiä, mikä auttoi elvyttämään eristäytyneen valtion vientiä.

Ulkomailla ripsiä markkinoidessa ei tosin kerrottu niiden olevan peräisin Pohjois-Koreasta, vaan paketteihin painettiin made in China, valmistettu Kiinassa.

Se antaa Kim Jong-unin hallinnolle tavan kiertää kansainvälisiä pakotteita, tarjoten elintärkeän ulkomaisen valuutan lähteen.

Uutistoimisto Reuters haastatteli selvityksessään 20 henkilöä: Ripsialalla työskenteleviä, sekä kauppaoikeuden ja Pohjois-Korean talouden asiantuntijoita.

Osoitteena ripsipääkaupunki

Toimittajat matkustivat Kiinan itäpuolelle Pingduun, joka mainostaa itseään maailman ripsipääkaupunkina.

Reutersin selvityksen mukaan Pingdussa sijaitsevista yrityksistä suuri osa pakkaa ja myy eteenpäin pohjoiskorealaisten valmistamia tekoripsiä.

Wang Tingtingin perheyritys vie tuotteita Yhdysvaltoihin, Brasiliaan ja Venäjälle. Hänen mukaansa pohjoiskorealaiset tuotteet ovat auttaneet heitä kasvamaan pienestä työpajasta kunnon yritykseksi.

– Laatu on parempaa kuin [kiinalaisten ripsien], mutta kuljetukset ovat hitaita, Wang sanoo.

Laivakuljetukset joutuvat jatkuvat viranomaisten pysäyttämiksi, mikä harmittaa Wangia.

– Se on aina tällaista, kuka voi odottaa pysäytettyjä laivoja jatkuvasti? Haluamme käyttää niitä [ripsiä], ne ovat halpoja ja hyvälaatuisia, joten miksipä emme?

Ripsiä ja peruukkeja

Pohjois-Korea on pitkään ollut suuri hiusalan tuotteiden, kuten peruukkien ja tekoripsien vientimaa. Maasta viedään paljon turkiksia, ja minkin karvoja käytetään usein myös tekoripsissä.

Lähes kaikki Pohjois-Korean julkisesti ilmoitetusta viennistä kohdistuu Kiinaan. Tekoripset ja peruukit muodostivat viennistä lähes 60 prosenttia.

Yhteensä Pohjois-Koreasta vietiin viime vuonna lähes 1 680 tonnia tekoripsiä, partoja ja peruukkeja Kiinaan. Reutersin mukaan ne olivat arvoltaan lähes 167 miljoonaa dollaria.

Vuonna 2019 hintojen ollessa alhaisempia Pohjois-Koreasta vietiin lähes yhtä paljon tuotteita, mutta arvo oli tuolloin vain 31,1 miljoonaa dollaria.

Vienti oli hiipunut maan sulkeutuessa entistäkin tiukemmin koronapandemian aikana, mutta se näyttää elpyneen jälleen.

Kiinan tullista saatujen tietojen mukaan Pohjois-Korean vienti Kiinaan yli kaksinkertaistui vuonna 2023, kun ovea Kiinaan jälleen raotettiin.

Työntekijälle ei jää palkkaa lähes ollenkaan, jos sitäkään

Monet haastateltavat kieltäytyivät antamasta koko nimiään toimittajille. Heidän mukaansa heitä oli kielletty puhumasta aiheesta.

– Jos ei olisi näitä pakotteita, ei olisi tarvetta [pohjoiskorealaisten tuotteiden] viennille Kiinan kautta, sanoo Gao, Yumuhui Eyelashin omistaja.

Yhdysvaltojen ja monien muiden länsimaiden asettamat kauppapakotteet kieltävät sellaisen kaupankäynnin Pohjois-Korean kanssa, missä tulot suuntautuvat Kim Jong-unin ydinaseita ja muita joukkotuhoaseita kehittävälle hallinnolle.

Reuters ei kyennyt selvittämään, kuinka suuri osa ripsien myynnistä saaduista tuloista meni Kim Jong-unin hallinnolle tai miten rahoja käytettiin.

Asiantuntijoiden mukaan on kuitenkin ilmeistä, että työntekijöiden varat kulkeutuvat Kim Jong-unille.

Huolimatta ripsien hyvästä laadusta pohjoiskorealaiset työntekijät saavat hyvin kehnoa palkkaa. Neljä kiinalaista tehtaanjohtajaa kertoi, että pohjoiskorealaisten palkat voivat olla vain kymmenesosan kiinalaisinten palkoista.

– [Pohjoiskorealaiset] työntekijät yrittävät vain tienata elantonsa. Raha, jonka he tienaavat, saattaa mennä ohjusten kehittämiseen, mutta vain jos liiketoiminta on suurta, sanoo Pingdussa yritystä pyörittävä Johny Lee, joka edustaa myös ripsisuunnittelijoiden yhdistystä.

Pohjoiskorealaisista valtaosa elää köyhyydessä, ja asiantuntijoiden mukaan hallinto takavarikoi työntekijöiltään noin 90 prosenttia kaikista ulkomailta saaduista tuloista.

Tavalliselle pohjoiskorealaiselle ripsistä ei jää käteen siis lähes mitään, mutta rahat valuvat mitä todennäköisimmin Kim Jong-unin taskuihin.

Lue myös:

    Uusimmat