Pohjois-Korean johdossa näkyvä muutos: Suloisesti hymyilevä tyttö voi olla tuleva diktaattori

Suloisesti hymyilevän tytön uskotaan nousevan Pohjois-Korean diktaattoriksi 2:38
Katso: Pohjois-Korean sotilaseliitin keskellä suloisesti hymyilevän tytön uskotaan nousevan Pohjois-Korean diktaattoriksi

Reilu vuosi sitten julkisuuteen esitelty Kim Jong-unin tytär saattaa olla Pohjois-Korean tuleva diktaattori. Mutta kuka hän oikein on?

Marraskuussa 2022 Pohjois-Korean valtionmedia KCNA julkaisi kuvia johtaja Kim Jong-unista valvomassa mannertenvälisen ballistisen Hwasong-17-ohjuksen testausta. Kimin käsikynkässä hymyili muulle maailmalle uusi kasvo, nuori tyttö valkoisessa talvitakissa ja rusetti päässään. 

Hän oli Kimin tytär, jota diktaattori oli aiemmin pitänyt julkisuudessa piilossa. 

Nyt reilu vuosi myöhemmin tytär on nähty lukuisia kertoja isänsä rinnalla. Kun tytär kiikutetaan kameroiden eteen, on lähes aina kyse ohjusten testaamisesta tai asevoimien paraateista.

Pohjois-Korean Kim Jong-un ja hänen tyttärensä valvomassa mannertenvälisen ballistisen Hwasong-17-ohjuksen testausta 18. marraskuuta 2022
Ensimmäisessä julkisessa esiintymisessä tytär kuvattiin käsi kädessä isänsä kanssa. Taustalla Hwasong-17-ohjus.

Tammikuussa Etelä-Korean tiedustelupalvelu kertoi pitävänsä Kim Ju-aea isänsä todennäköisimpänä seuraajana Pohjois-Korean hallitsijana.

– Perustuen laajaan analyysiin julkisista toimista ja Kim Ju-aelle "osoitetusta kunnioituksesta" ensimmäisestä julkisesta esiintymisestä lähtien, hän näyttää tällä hetkellä olevan todennäköisin seuraaja [Kim Jong-unille], kertoi tiedustelupalvelun edustaja Etelä-Korean parlamentille tammikuun 4. päivänä.

Vuonna 1992 Kim Jong Il kertoi joukolle korkeita sotilasvirkailijoita, että hänen pojastaan, noin 9-vuotiaasta Kim Jong-unista, tulee hänen seuraajansa. 

Tuolloin se oli enemmän toiveikas lausunto kuin muodollinen päätös, sanoo Michael Madden, yhdysvaltalaisen Stimson Center -ajatushautomon Pohjois-Koreaa seuraavan 38 North -projektin johtava analyytikko.

– Joten voimme tarkastella Ju-aen ensimmäistä esiintymistä marraskuussa 2022 samankaltaisessa kontekstissa.

Nimetön tyttö ja koripallotähti

Varmaa tietoa maailman suljetuimman valtion johtajan tyttärestä on miltei mahdotonta saada.

Tyttären nimen uskotaan olevan Kim Ju-ae

Nimi tuli julkisuuteen ensimmäistä kertaa ehkä hieman yllättävältä taholta, amerikkalaiselta koripallotähdeltä Dennis Rodmanilta.

Pohjois-Korean ystävänä tunnettu Rodman on vieraillut maassa useaan kertaan. Ensimmäisen vierailunsa jälkeen vuonna 2013 hän kertoi brittilehti Guardianille pitäneensä sylissä johtajan Ju-ae-nimistä tytärtä.

Kim Jong-un ja koripallotähti Dennis Rodman Pohjois-Koreassa vuonna 2013.
Kim Jong-un ja koripallotähti Dennis Rodman ensimmäisellä vierailullaan Pohjois-Koreassa vuonna 2013.

Myöhemmin on esitetty epäilyksiä siitä, onko Rodman kenties kuullut nimen väärin.

Entinen eteläkorealainen tiedusteluviranomainen on nimittäin väittänyt, että Rodman on kuullut koreaksi sanan "jeo-ae”, joka tarkoittaa "tämä tyttö".

Pohjois-Korean valtionmediassa tytärtä ei koskaan kutsuta nimellä, vaan "rakastetuimpana" tai "kunnioitettuna" lapsena.

Nimeä Ju-ae kuitenkin käytetään laajasti tyttärestä puhuttaessa, myös Etelä-Korean viranomaisten keskuudessa. Selkeyden vuoksi sitä käytetään myös tässä artikkelissa.

Jos tyttären nimi virallisesti julkaistaisiin, olisi se yksi merkki siitä, että hänet on valittu seuraajaksi, sanoo yliopistonlehtori Sabine Burghart Turun yliopiston Itä-Aasian tutkimus- ja koulutuskeskuksesta (CEAS).

Nimen lisäksi tytön ikä on arvioiden varassa. Lapsi on ollut Rodmanin vierailun aikaan noin yksivuotias, mikä tarkoittaisi hänen olevan nyt 10–12-vuotias. 

Etelä-Korean tiedustelu on kuvaillut häntä "melko pitkäksi ja isoksi" ikäisekseen tytöksi. Hänen on kerrottu harrastavan ratsastusta, mikä tietenkin sopii maan perustamismyyttiin ja legendoihin perustaja Kim Il-sungin siivekkäästä superhevosesta.

Tytär huomion keskipisteenä

Luotettavan tiedon puuttuessa Pohjois-Korean sisäpoliittisia asioita joudutaan usein arvioimaan johtajien käytöksen sekä maan kulttuurin, median ja historian perusteella. Tähän myös Etelä-Korean tiedustelupalvelu viittasi sanoessaan analysoineensa tyttärelle "osoitettua kunnioitusta".

Valtionmedian julkaisemissa valokuvissa isä ja tytär ovat lähes aina käsi kädessä ja hymyilevät toisilleen rakastavasti erilaisten aseiden edessä.

Tytär on aina valokeilassa. Viime vuoden helmikuussa hänet kuvattiin Korean kansanarmeijan 75-vuotisjuhlien juhlaillallisella huomion keskipisteenä. Tämä paikka on yleensä varattu vain johtajalle itselleen.

Tytön esittely julkisuudessa pönkittää maan sisäisesti Kimien perheen arvovaltaa sekä perhearvoja. Maata vaivaa matala syntyvyys, ja Kim Jong-un halunnee näyttää esimerkkiä.

– Se on osa jatkuvaa Kim Jong-unin ja muun Pohjois-Korean johdon ponnisteluja normalisoida hallintoa ja maan poliittista kulttuuria, Madden sanoo.

Ju-aen esittely edistää siis hallitsijaperheen imagoa. Tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että se toimii.

– Vaikka raportit reaktioista hänen julkisiin esiintymisiinsä ovat epämääräisiä, yleinen näkemys on, että tämä on ollut suosittu päätös, Madden sanoo.

Vanhin poika näyttää jääneen ilman valtaistuinta 

Kim Jong-unilla ja hänen vaimollaan Ri Sol Julla uskotaan olevan kolme lasta, joista Ju-ae on keskimmäinen.

Hänellä uskotaan olevan yksi vanhempi veli ja yksi nuorempi sisarus, jonka sukupuoli ei ole tiedossa. 

Vanhinta poikaa ei ole koskaan nähty julkisuudessa siskonsa tapaan. Maan perinteiset arvot huomioiden olisi johdonmukaista, että seuraaja olisi vanhin poika. 

Burghartin mukaan pojassa on arveltu olevan piirteitä, mitkä tekevät hänestä epäsopivan hallitsijaksi suvun silmissä. 

Ne voivat liittyä hänen persoonaansa, mutta Pohjois-Korean tarkkailijoiden kesken on spekulaatioita myös jonkinasteisista fyysisistä tai kehityksellisistä vammoista. Näitä huhuja ei ole kuitenkaan mitenkään vahvistettu.

Kyse voi myös yksinkertaisesti olla siitä, että Ju-ae on osoittanut vahvemmin piirteitä, jotka tekisivät hänestä paremman johtajan.

– Tässä vaiheessa on mahdotonta sanoa, mutta hänellä voi jo olla erityisiä taitoja tai erityispiirteitä, jotka voidaan kehittää mahdollisiksi johtamistaidoiksi, Burghart pohtii.

Perimisjärjestyksellä ei ole aiemminkaan ollut ylitsepääsemätöntä merkitystä. Kim Jong-un ei itsekään ollut isänsä ensimmäinen lapsi, vaan kolmas.

Valtakamppailu eliitin tai suvun sisällä? 

Myös Kim Jong-unin pikkusiskoa Kim Yo-jongia on usein veikattu maan tulevaksi hallitsijaksi. 

Yo-jong on toiminut monissa korkea-arvoisissa viroissa ja ottanut sijaa ulkopolitiikassa. Hän on veljensä läheisin neuvonantaja ja yksi maan vaikutusvaltaisimmista henkilöistä.

– Hänellä on välitön pääsy salaisiin asiakirjoihin ja muihin papereihin, hän vaikuttaa strategisiin päätöksiin ja henkilöstön nimittämisiin, Madden kuvailee.

Hän arvioi, että sisarta tuskin kuitenkaan nostetaan ylimmäksi johtajaksi, vaan hän pikemminkin pönkittää Kim Jong-unin ja tämän seuraajan valtaa.

– Mutta jos Kim Jong-unin kanssa olisi poikkeustilanne, kuten vallankaappausyritys tai äkillinen kuolema, hänestä tulisi automaattisesti hallinnon vahvin henkilö uransa ja perhetaustansa vuoksi. Tämä tekee hänestä ihanteellisen siirtymäjohtajan.

Jos Ju-aea todella suunnitellaan isänsä seuraajaksi, hänet täytyy esitellä hyvissä ajoin kansalle, mutta myös muulle maan poliittiselle johdolle eli työväenpuolueelle ja keskuskomitealle.

– Hänen julkisen toimintansa lisääminen jo nuorena lieventää mahdollista tulevaa valtataistelua, Madden sanoo.

Samoilla linjoilla on myös Sabine Burghart. Hänkin näkee tyttären esittelyn mahdollisena keinona estää konflikteja tulevaisuudessa, jos ja kun valta joskus vaihtuu.

Kun Kim Jong-un nousi valtaan vuonna 2011, käytiin kulisseissa valtakamppailua. Hänet oli jo esitelty julkisuudessa mahdollisena seuraajana, mutta lopulta valmisteluaika jäi lyhyeksi isän Kim Jong-ilin menehdyttyä äkillisesti.

Kim Jong-un edesmenneen isänsä ruumiinvalvojaisissa 25. joulukuuta 2011.
Kim Jong-un edesmenneen isänsä ruumiinvalvojaisissa 25. joulukuuta 2011.

Valtaosa keskuskomitean jäsenistä vaihdettiin ja vaikutusvaltaiset henkilöt "puhdistettiin" pois hallinnosta.

Armeijan varaministeri Kim Chol teloitettiin, syyksi annettiin "ryypiskely ja elämöinti" aiemman hallitsijan Kim Jong-ilin virallisen suruajan aikana.

Vuonna 2013 Kim Jong-unin setä, turvallisuusministeri Jang Sung-taek tuomittiin maanpetoksesta. Maan toiseksi vaikutusvaltaisimpana henkilönä pidetty setä "tunnusti" oikeudessa vallankaappaussuunnitelmat, ja hänet teloitettiin rangaistuksena.

Vallanvaihto aiheutti viimeksi turbulenssia, mutta eliitti on pidetty tiukassa ruodussa ja he käyvät kiistansa keskenään.

– Kun Pjongjangissa tehdään suuria päätöksiä, sääntö on, että eliitin jäsenten on neuvoteltava erimielisyytensä päätöksistä keskenään, päästävä yhteisymmärrykseen ja esitettävä ne vasta sitten Kim Jong-unille, Madden sanoo.

Burghartin mukaan Pohjois-Koreaa tutkivien ihmisten keskuudessa on ollut keskustelua siitä, voisiko asevoimissa olla tällä hetkellä henkilöitä, jotka uhkaisivat Kimien valtaa. Myös armeijan ulkopuolella on vaikutusvaltaisia perheitä, jotka ovat esimerkiksi ulkomaankauppaa käyvien yritysten johdossa. 

Burghart kuitenkin epäilee, ettei eliitillä ole haluja nykyisen valtajärjestelmän romuttamiseen.

– Jos Kimin johto kaatuu, nämä perheet ja myös osa armeijasta voi kaatua samalla. Vaikka olisi erimielisyyksiä tiettyjen poliittisten asioiden suhteen, päätavoite on pitää hallinto vakaana, Burghart sanoo.

– Uskon, että vaikka olisikin vallankaappaussuunnitelmia, moni miettisi kahdesti seurauksia.

Veri sukupuolta tärkeämpää

Asiantuntijoiden keskuudessa on ollut erimielisyyttä siitä, voisiko nainen nousta militaristisen ja patriarkaalisen Pohjois-Korean johtoon. MTV Uutisten haastattelemat asiantuntijat eivät pidä sitä ollenkaan poissuljettuna vaihtoehtona.

– On paljon analyysiä ja sanahelinää maan poliittisen kulttuurin ja historian patriarkaalisista näkökohdista, mutta naiset ovat toimineet ylimmissä asemissa hallinnossa ja käyttäneet suurta vaikutusvaltaa kulissien takana, Stimson Centerin Michael Madden sanoo.

Burghartin mukaan naiset ovat kuitenkin hyvin aliedustettuna maan hallinnossa ja etenkin asevoimissa. Valtaannousu olisi hyvin poikkeuksellista, mutta mahdollista.

– Kyse on vähemmän sukupuolesta ja enemmän perhetaustasta. Ja tietysti siitä, että [Ju-ae] on Kimin jälkeläinen neljännessä sukupolvessa. 

– Silti uskon, että hän kohtaisi todennäköisesti enemmän haasteita kuin mahdollinen miespuolinen seuraaja.

Yksi syy sille, että Ju-aeta esitellään nimenomaan asevoimiin liittyvissä tilaisuuksissa, voikin olla pyrkimys liittää hänen imagonsa asevoimiin ja luoda auktoriteettia tulevaisuutta varten. Äärimmäisen militaristisen valtion johtajalle se on elintärkeää.

– Se yhdistää Kim Ju-aen Pohjois-Korean joukkotuhoaseohjelmaan, mikä puolestaan liittää hänet Pohjois-Korean sotilasvoimiin, Michael Madden sanoo.

Näin on toimittu myös aiempien sukupolvien kohdalla. Myös Kim Jong-iliä ja Kim Jong-unia kuvattiin toistuvasti sotilaallisissa yhteyksissä lapsena.

Pohjois-Korea väittää laukaisseen vakoilusatelliitin – julkaisi heti Yhdysvalloille uhoavia kuvia 1:42
Pohjois-Korea laukaisi vakoilusatelliitin viime marraskuussa ja julkaisi heti Yhdysvalloille uhoavia kuvia. Kim Ju-ae oli mukana katsomassa satelliitin laukaisua.

Onko vallanvaihto lähellä?

Noin 40-vuotiaan Kim Jong-unin terveydentilan uskotaan olevan hyvä, vaikkakin huonot elämäntavat, kuten ylipaino ja tupakointi, voivat johtaa tuleviin terveysongelmiin. Kim Jong-unin isä ja isoisä molemmat kuolivat virallisen tiedon mukaan sydänkohtauksiin.

– Kim Jong-unilla on ainakin yksi krooninen sairaus, johon annetaan säännöllistä hoitoa, mutta se ei ole hengenvaarallinen eikä vaikuta hänen pitkän aikavälin terveyteensä, Madden sanoo.

Etelä-Korean tiedustelupalvelun mukaan on mahdollista, että ehdokkaita hallitsijan paikalle on muitakin.

– Pidämme silmämme auki kaikille mahdollisuuksille, sillä Kim Jong-un on edelleen nuori – hänellä ei ole merkittäviä terveysongelmia ja muuttujia on paljon, Etelä-Korean parlamentille kerrottiin.

Pohjois-Korean Kim Jong-un valvoi ohjuskoetta tyttärensä kanssa 1:10
Kim Jong-un ja hänen tyttärensä valvoivat mannertenvälisen ballistisen Hwasong-17-ohjuksen testausta marraskuussa 2022.

Onko siis lempeästi hymyilevä tyttö, nimeltään kenties Ju-ae, Pohjois-Korean tuleva diktaattori? Siihen ei voi varmasti vastata kukaan Pohjois-Korean ulkopuolelta, eikä välttämättä sisäpuoleltakaan.

Kimit ovat pitäneet vallasta kiinni jo vuodesta 1948. 

Kun Burghart aloitti Pohjois-Koreaa koskevien asioiden parissa 1990-luvulla, Kim Il-Sung oli juuri kuollut ja kävi selväksi, että Kim Jong-il tulisi ottamaan vallan. Tuolloin osa analyytikoista arvioi, että Kim Jong-ilin valta kestäisi vain muutaman vuoden.

– Sama tapahtui suurin piirtein myös vuonna 2011, kun Kim Jong-il kuoli ja Kim Jong-un otti vallan. Silloinkin jotkut asiantuntijat ennustivat, että hallinto kestäisi enintään 1–2 vuotta. Ja nyt Kim Jong-un on ollut vallassa jo 12 vuotta.

Myös Madden uskoo, että valta tulee pysymään perheessä.

– Voimme sanoa suurella varmuudella, että joko Kim Ju-ae tai joku hänen sisaruksistaan valitaan seuraamaan Kim Jong-unia.

Katso myös: Sosiaalisen median palveluihin on viime vuosina ilmestynyt "normaalia pohjoiskorealaista arkea" esitteleviä käyttäjätilejä, jotka ovat esimerkkejä maan uusimmasta propagandan keinosta. 

Erikoiset somevideot väittävät näyttävänsä Pohjois-Korean arkea 4:22

Lue myös:

    Uusimmat