Erikoiset Pjongjang-ravintolat maailmalla tuovat rahaa Pohjois-Korean armottomalle diktaattorille

Miten olisi paahdettua ankkaa, tulisesti maustettua paistettua sammakkoa, kimchiä tai koirakeittoa? Näitä voi löytyä eri puolilla Aasiaa toimivan Pjongjang-ravintolaketjun ruokalistoilta. Pjongjangit tuottavat rahaa Pohjois-Korean diktatuurille.

– (Ravintolan) tiukka johtaja kieltää ottamasta valokuvia ja vain kuvittelen mitä tapahtuisi, jos en tottelisi. Toivottavasti ei 15 vuotta pakkotyötä.

Näin kuvaa nimimerkki Josif D tunnelmaa ravintola Pjongjang Okryu -ravintolassa Bangkokissa matkailusivusto TripAdvisorissa viime maaliskuussa.

Ei ihan tavallinen ravintolakokemuskommentti.

Kuka omistaa ruokatrendipaikat?

Korealaisuus on yksi viime vuosien ruokatrendeistä. Se ei ole jäänyt huomaamatta Pohjois-Korean diktaattorilta Kim Jong-unilta, vaikka hänen sanotaankin olevan pihvi- ja samppanjamiehiä.

Korealainen ruokatrendi tuo Pohjois-Korealle rahaa, jota Kim tarvitsee jatkamaan elämäntyyliään ja pitämään lähipiirinsä tyytyväisenä.

Aasiassa on noin 130 Pjongjang-ketjun ravintolaa. Ne omistaa pohjoiskorealainen valtio-omisteinen Haedanghwa-yhtiö.

Joidenkin tietojen mukaan ravintolat kuuluvat hallitsevan kommunistipuolueen salamyhkäiselle Toimisto 39 -organisaatiolle, jonka tehtävänä on kerätä maan johdolle ulkomaanvaluuttaa.

Sitä epäillään kerättävän esimerkiksi ase- ja huumekaupalla, painamalla väärennettyjä Yhdysvaltain dollareita ja elintarvikeviennillä.

Diktatuurin ruokadiplomatiaa

Pjongjang-ravintoloiden sanotaan olevan osa Pohjois-Korean niin sanottua pehmeää diplomatiaa: korealaisia herkkuja ja musiikkia pohjoiskorealaisten tarjoilija-esiintyjien saattelemana. Kielletyn hedelmän makua eksotiikkaan tuo yhteys diktatuuriin.

Pjongjang-ravintoloissa käyneet arvioivat (suhteellisen hinnakasta) ruokaa erinomaisesta surkeaan.

Kyttäävä tunnelma

Muun muassa lehtiartikkeleiden ja nettikommentoijien mukaan tunnelma voi opetelluista hymyistä ja kohteliaasta tarjoilusta huolimatta käydä jännittyneeksi ja jopa pelokkaaksi.

– Keskustelu henkilökunnan kanssa on haastavaa, jos ei puhu koreaa tai khmeriä, ja (asiakkaan) pitää hyväksyä, että läsnä on outoja tyyppejä, "päällystakkeja" ja valvontaa. Kuuluiko naisten vessassa kameran ääni?, kirjoittaa Tripadvisorissa nimimerkki Moonshadower ravintolakokemuksestaan Phnom Penhissä Kambodzhassa.

Kännykän tai kameran esiin kaivaminen saa henkilökunnan hermostuneeksi. Kuvaaminen sisällä on kiellettyä, eivätkä tarjoilijat juttele tyhjänpäivänsyyksiä syvempiä asiakkaiden kanssa.

Henkilökunta nuorta eliittiä

Henkilökunta on Pohjois-Koreasta. He ovat usein nuoria, kauniita, kielitaitoisia, koulutettuja, osaavat laulaa pohjoiskorealaisia lauluja ja kansainvälisiä muzak-klassikkoja. He ovat myös tiukan ideologisen seulan läpikäyneitä nuoria (usein naisia) maan eliitistä.

Ainakin osan henkilökunnasta kerrotaan olevan vakoilijoita, jotka yrittävät urkkia asiakkaina olevilta eri maiden liikemiehiltä tietoja, jos he päissään sattuvat lipsauttamaan salaisuuksia.

Joukossa sanotaan myös olevan hallinnon agentteja, jotka kyttäävät muiden työntekijöiden ideologian kestävyyttä.

Pohjoiskorealaiset tekevät töitä viikon joka päivä, majoittuvat ravintolan yhteydessä olevissa tiloissa, eivätkä poistu kaupungille yksinään. Ei ehkä luksuselämää, mutta edes pilkahdus ulkomaailmaa.

Loikkauksia tapahtuu

Asiakkaiden kännykät ovat kuvien ottamisen lisäksi vaarallisia myös, koska niissä on vaikkapa Soulista valokuvia, jotka kertovat toista kuin virallinen propaganda oloista Etelä-Koreassa.

Washington Post uutisoi viime vuoden huhtikuussa 13 ravintolatyöntekijän loikkauksesta Etelä-Koreaan kolmannesta maasta.

Slate-lehden mukaan Pohjois-Korean viranomaiset ovat sulkeneet väliaikaisesti ja vaihdattaneet henkilökunnan niistä ravintoloista, joista on loikattu.

Pjongjangit eivät ole varsinainen kultakaivos, mutta valuuttaa huutavassa Pohjois-Koreassa kaikki tipitkin otetaan vastaan mukisematta. Eri tietojen mukaan ravintolat tilittävät diktatuurille 10 000–300 000 Yhdysvaltain dollaria vuodessa.

Ravintoloita on Kiinasta ja Indonesiasta Vietnamin ja Nepaliin. Sellainen on myös Dubaissa ja Moskovassa, ja yksi oli muutama vuosi sitten Amsterdamissa.

Ravintoloita tukijamaassa Kiinassa

Suuri osa ketjun ravintoloista on kuitenkin Kiinassa, joka on perinteisesti ollut Kimin diktaattoridynastian tukija.

Kuala Lumpurin lentokentällä 13. helmikuuta hermokaasulla murhatun Pohjois-Korean diktaattorin Kim Jong-unin velipuolen Kim Jong-namin sanotaan olleen Pekingin suojeluksessa.

Kiinan väitetään olevan teosta raivoissaan diktaattori-Kimille, sillä murhajälkien uskotaan johtavan sylttytehtaalle eli sinne varsinaiseen Pjongjangiin.

Suuttunut Kiina voisi haitata bisnestä

Velipuolen murha tuskin tuhoaa hallitsija-Kimin monikansallista ravintolabisnestä, mutta halutessaan ja varoitusmerkkinä Kiina voisi vaikeuttaa Pjongjangien toimintaa rajojensa sisällä.

Suljetusta pohjoisnaapuristaan uteliaille eteläkorealaisille liikemiehille ja Aasiassa matkaaville turisteille Pjongjangit tarjoavat monenlaista syötävää, kallista korealaista alkoholia ja yrttipillereitä, jotka lupaavat parantaa kaikista vaivoista.

Eksoottisten aterioiden ja nätisti hymyilevien naisten takana on häikäilemättä murhaava hallinto.  

Lue myös:

    Uusimmat