Mainos

Video: Mitä tapahtui 12 tarjoilijalle? Pohjois-Korea syyttää etelänaapuriaan kidnappauksesta

1:48

Pohjois- ja Etelä-Korean välisiä, jo ennestään herkkiä suhteita kiristää tällä hetkellä 12 tarjoilijan tapaus.

Atsalean Ystävyys -nimisessä Pohjois-Korean valtion omistamassa ravintolassa Kiinan Ningbossa työskenteli vielä kuukausi sitten 19 pohjoiskorealaista tarjoilijaa ja heidän työnjohtajansa.

Nyt ravintola on suljettu, sillä viime kuun alkupäivinä työnjohtaja ja 12 tarjoilijaa katosivat. Pohjois-Korean mukaan heidät olisi kidnapattu Etelä-Koreaan.

Jäljelle jääneet seitsemän tarjoilijaa tulivat lehdistön eteen tänä Pohjois-Korean pääkaupungissa Pjongjangissa kertomaan omaa versiotaan tapahtuneesta.

– Meille kerrottiin, että menisimme töihin uuteen ravintolaan. Kollegoitamme alettiin ohjata busseihin, kertoi päätarjoilija Choe Rye Yong.

Pohjoiskorealaisissa yrityksissä ulkomailla työskenteleviä työntekijöitä saatetaan siirtää hyvin lyhyellä varoitusajalla työpaikasta, kaupungista, jopa maasta toiseen. Käsky siirtyä bussiin tuntui siis Choen mukaan normaalilta.

Hänen epäilyksensä kuitenkin heräsivät, kun hän kuuli työnjohtajansa kutsuvan erästä toista miestä ”Etelä-Korean tiedustelupalvelun tiiminvetäjäksi”.

– Juoksin varoittamaan niitä kollegojani, jotka eivät vielä olleet bussissa sisällä, Choe jatkoi. Hän uskoo, että bussilla Etelä-Koreaan päätyneitä tarjoilijoita huijattiin loikkaamaan.

Etelä-Korea on kertonut, että bussillinen naisia ja yksi mies ovat saapuneet maahan huhtikuun 8. päivänä. Pohjois-Korea vaatii kidnapattuina pitämiensä tarjoilijoiden vapauttamista ja palauttamista kotimaahan.

Lehdistötilaisuudessa seitsemän tarjoilijan rivi vannoi uskollisuutta Pohjois-Korean johtajalle Kim Jong-unille. Paikalla oli myös itkeviä äitejä, jotka vaativat Etelä-Koreaa päästämään heidät Souliin etsimään tyttäriään. 

Pohjois-Korean valtio omistaa noin 130 ravintolaa eri puolilla Aasiaa. Niiden työntekijät ovat pohjoiskorealaisia. Valtaosa ravintoloiden tuotoista – arviolta lähes 10 miljoonaa euroa vuosittain – tuloutetaan hallituksen kassaan. Työntekijöille maksetaan vain nimellinen korvaus.

Kaikkiaan pohjoiskorealaiset yritykset työllistävät ulkomailla noin 55 000 pohjoiskorealaista, pääasiassa Kiinassa ja Venäjällä. Yritykset ovat valtion tärkeä ulkomaanvaluutan lähde, arviolta 185 – 280 euroa vuosittain.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.