Mainos

Etelä-Korea tutkii pohjoiskorealaisen "julkkisloikkarin" tarinaa – esiintyy yhtäkkiä Pohjois-Korean uudella propagandavideolla

Etelä-Korea tutkii julkisuuteen nousseen pohjoiskorealaisen loikkari Lim Ji-hyunin liikkeitä, sillä etelään pari vuotta sitten loikannut nainen esiintyi sunnuntaina Pohjois-Korean propagandavideolla.

Limistä tuli vuonna 2014 loikkaamisensa jälkeen nopeasti julkisuuden henkilö, joka edusti eteläkorealaisten tv-kanavien haastatteluissa pohjoisesta paenneita.

Siksi ihmetys oli suuri, kun Lim esiintyi yhtäkkiä Pohjois-Korean propagandavideolla, kertoen mielikuvansa rikkaasta etelästä murentuneen. Videolla Pohjois-Korean johtajien Kim Il-sungin ja Kim Jong-ilin kuvia pitelevä, kyynelehtivä Lim kertoo surkeasta elämästään etelässä, missä ainoastaan raha merkitsee.

– Menin Etelä-Koreaan fantasioiden, että voisin syödä, elää ja tehdä paljon rahaa, mutta etelä ei ollut se paikka, joksi sitä luulin.

– Jokainen päivä etelässä oli helvetillistä. Itkin joka ilta ajatellessani kotimaatani ja vanhempiani pohjoisessa, Lim kertoo haastattelijoille.

Lim myös kertoo eteläkorealaisen tv-aseman pakottaneen hänet valehtelemaan elämästään pohjoisessa, jotta se olisi kuulostanut todellista ikävämmältä.

– Kaikki mitä sanoin televisiossa oli käsikirjoitettua, jotta pohjoiskorealaiset saataisiin näyttämään barbaarimaisilta, tietämättömiltä ja tyhmiltä.

Myös muut takaisin Pohjois-Koreaan päätyneet loikkaajat ovat esiintyneet samanlaisissa ohjelmissa, mikä on herättänyt spekulaatioita siitä, että heidät on siepattu tai pakotettu palaamaan uhkaamalla heidän perheitään.

Siepattiinko Lim?

On epäselvää, palasiko Lim vapaaehtoisesti. Etelä-Korean mediassa on epäilty laajalti, että Lim on siepattu Kiinan rajalla, missä on odottanut perhettään. Monet loikkarit palkkaavat ihmisiä salakuljettamaan heidän perheensä Pohjois-Koreasta Kiinan rajan yli.

Yli 30 000 pohjoiskorealaista on loikannut maasta.

Monet loikanneet ovat kertoneet kärsivänsä syrjinnästä ja kokevansa vaikeuksia Etelä-Korean kilpailulliseen yhteiskuntaan sopeutumisessa.

Tutkimuksen mukaan yli 60 prosenttia loikkareista kutsuu itseään "toisen luokan kansalaisiksi", heidän itsemurhalukunsa ovat olleet peräti 15 prosenttia.

Pohjois-Korea markkinoi pakettimatkoja

Korean niemimaan kireästä tunnelmasta huolimatta Pohjois-Korea on julkaissut turisteille suunnatun nettisivun, jossa tarjotaan lomamahdollisuuksia aina surffaamisesta riisinviljelyyn.

Pohjois-Korean matkailusta vastaava viraston julkaisemalla sivulla esitellään pakettimatkoja Pohjois-Korean eri paikkoihin, kuten pääkaupunki Pjongjangiin.

Matkailijoita kehotetaan käymään esimerkiksi Majonissa, jonka "puhdasvetisillä rannoilla surffaamisesta on tullut turistien villitys".

Esimerkiksi Yhdysvallat on varoittanut matkustamasta Pohjois-Koreaan, missä 16 amerikkalaista on pidätetty lomamatkan aikana. Kanada, Australia ja Uusi-Seelanti ovat antaneet samanlaiset varoitukset. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.