Mainos

Pakkaukset halutaan helpommin avattaviksi

Suomen Reumaliitto on ottanut käyttöön Helppo avata -merkin. Merkin saadakseen pakkauksen on läpäistävä pohjoismainen avattavuustesti.

Suomen Pakkausyhdistyksen johtaja Risto Laiho kertoo, ettei helposti avattavan pakkauksen kehittäminen ole mikään yksinkertainen asia.

- Kukin pakkausratkaisu riippuu itse tuotteesta ja sen jakelutiestä. Kuluttajahan näkee yleensä pakkauksen vasta, kun se on tavallaan tehtävänsä suorittanut, eli ollut jaeltavana. Pakkauksen täytyy suojata tuotetta koko pitkän jakelutien ajan. Siinä vaiheessa, kun kuluttaja sen käsiinsä, pakkauksen pitäisi olla mahdollisimman helposti avattavissa. Pakkauksella on siis kovin ristiriitaiset odotukset, jotka sen tulisi täyttää. Sen täytyy toimia monimutkaisilla automaattilinjoilla, varastoissa, myymälähyllyissä. Myös merkinnät vaativat myös pinta-alaa pakkauksessa, jotta lakisääteiset merkinnät mahtuvat pakkaukseen, Laiho kertoo.

Suurin osa kuluttajista ei kiinnitä huomiota tuotteen pakkaukseen - kun se toimii moiteettomasti siis.

- Siinä vaiheessa kun ongelmia tulee, esim. hävitettävyyden tai avattuvuuden kanssa, niin pakkaus noteerataan, Laiho muistuttaa. - Menetelmät ja materiaalit pakkausratkaisuissa ovat toki kehittyneet huomattavasti. Pakkausratkaisut ovat kuitenkin tuotekohtaisia.

Ruotsalainen Unicum on yhdessä Ruotsin reumaliiton kanssa kehittänyt testimenetelmän, jolla voidaan tutkia pakkauksen avattavuutta. Testissä pakkausten avattavuutta testaavat henkilöt, joiden käsien toimintakyky on heikentynyt.

Ensimmäinen Suomen markkinoilla oleva lääkepakkaus on läpäissyt Unicumin avattavuustestin maaliskuussa. Kyseessä on Schering-Ploughin nenäsumutepakkaus.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.