Päivällinen porisee padassa

Pataruoka antaa potkua ja pitää lämpimänä. Pistä herkullinen pata uunin ja käy päivällisen kypsyessä lenkillä raikkaassa syysilmassa.

Pataruokien kypsyminen kysyy kärsivällisyyttä, mutta niiden valmistaminen on helppoa. Suurin työ on ainesten pilkkominen ja esivalmistelu.

Makua pataan

Padan voi maustaa oman maun mukaan esimerkiksi valkosipulilla, tuoreilla yrteillä tai maustetahnoilla. Broileri- ja kasvispatoihin kannattaa kokeilla hunajaa tai siirappia, jos pitää makean ja suolaisen yhdistelmästä.

Kookosmaito, kerma ja juusto antavat padoille täyteläisyyttä. Oluen ja punaviinin lisäksi padan voi maustaa siiderille. Akin siiderinen lihapata valmistetaan palapaistista.

Siiderinen lihapata

noin 650 g palapaistikuutioita
1 rs (300 g) Pirkka keittojuureksia (tuoreita)
2 (200 g) sipulia
2-3 rkl juoksevaa margariinia
1 tl suolaa
1 tl rosmariinia
1/2 tl mustapippuria
noin 1 dl vettä
6-8 kokonaista maustepippuria
1-2 laakerinlehteä
2 dl kuivaa omenasiideriä (ei light)

Paloittele keittojuurekset ja sipulit. Ruskista lihapalat useassa erässä rasvassa ja siirrä lihat pataan. Mausta ne suolalla, rosmariinilla ja mustapippurilla.

Huuhdo pannu paistokertojen välissä tilkalla vettä ja kaada vesi pataan.

Lisää pataan kasvikset, maustepippurit, laakerinlehdet ja siideri. Hauduta pataa kannen alla 200-asteessa 2-3 tuntia, kunnes liha on mureaa.

Syksyn ruokaisat padat

Ruokaisa Burgundinpata on sopii täydellisesti syksyyn. valmistetaan karjalanpaistista, pekonista ja kasviksista. Herkullinen pataruoka maustetaan tuoreilla yrteillä ja valkosipulilla.

on edullista arkiruokaa parhaimmillaan. Maukas ja mehevä pata valmistuu vajaassa tunnissa.

Kevyttä ja mehevää

Kasvispadasta saa ruokaisan lisäämällä pataan reilusti papuja. Puutarhurin kasvispataan sopivat terveelliset kidneypavut.

on huomattavasti nopeampi pataruoka. Syksyllä reseptin herkkusienet voi korvata tuoreilla metsäsienillä. Kevyt kanapata saa väriä ja makua kauden kasviksista.

Viinibroileri

1 rs (n. 450 g) Pirkka hunajamarinoituja broilerin fileepihvejä
1 pkt (170 g) amerikanpekonia
1 rs (200 g) Pirkka herkkusieniä
3 (n. 250 g) sipulia
3 rkl vehnäjauhoja
3 dl punaviiniä
1/2 dl vettä
1 laakerinlehti
1 1/2 tl timjamia
mustapippuria
persiljaa

Paloittele fileepihvit neljään osaan. Suikaloi pekoni. Lohko puhdistetut herkkusienet ja sipulit.

Ruskista pekonit paistinpannussa, lisää joukkoon sipulit ja herkkusienet. Sekoita, kunnes sipulit ja sienet saavat hieman väriä. Ripottele pinnalle vehnäjauhot ja sekoita. Siirrä seos pataan.

Lisää joukkoon punaviini. Ruskista broileripalat pannussa ja lisää pataan. Huuhtele pannu vesitilkalla ja kaada liemi pataan. Lisää laakerinlehti, timjami ja mustapippuri.

Anna kiehua hiljalleen kannen alla noin 20 minuuttia. Ripottele pinnalle persiljaa. Tarjoa riisin ja leivän kanssa.

Teksti: MTV3

Kuvat: Ruokakesko ja Lehtikuva.

Lue myös:

    Uusimmat