Mainos

Päiväkotien luomuruokatavoitetta uhkaa rahapula

Helsingin edellisen kaupunginvaltuuston laatiman ruokastrategian mukaan 50 prosenttia päiväkodeissa tarjoiltavasta ruoasta pitäisi olla luomua vuoteen 2015 mennessä.

Helsingin varhaiskasvatusviraston ruokapalveluvastaava Erja Suokkaan mukaan tavoite uhkaa jäädä saavuttamatta, ellei määrärahoja lisätä. Nyt yksinomaan luomuruokaan tarkoitettu 400 000 euroa vuodessa riittää vain noin 14:n prosentin luomuruokaosuuteen.

Tavoitteeseen pääseminen näyttää epätodennäköiseltä, sillä luomuruoan osuutta lasten ruokailussa ei pystytä lisäämään nykyisestä vuoden 2014 aikanakaan.

Seuraavat askeleet kalliita

Tällä hetkellä helsinkiläisissä päiväkodeissa tarjoillaan luomuna esimerkiksi puurohiutaleet, leipä ja osa jogurteista. Suokkaan mukaan niiden vaihtaminen luomuun on käynyt helposti, sillä ne ovat raaka-aineiden ja tuotteiden edullisimmasta päästä, ja saatavilla ympäri vuoden.

Helsingin kaupungin päiväkodeissa ruokailee päivittäin noin 20 000 lasta. Yhtä lasta kohden luomu tuo tällä hetkellä noin viiden sentin lisän ruokailubudjettiin päivässä, mutta seuraavat askeleet tulevat merkittävästi kalliimmaksi.

– Vihannekset, lihat, leikkeleet ja juustot ovat huomattavasti kalliimpia kuin viljatuotteet, Suokas huomauttaa.

Luomu ei ole aina kotimaista

Ruokapalveluvastaava Erja Suokkaan mukaan uudistuksen tavoitteena on se, että päiväkotiruoka olisi entistä luonnonmukaisempaa, puhtaampaa ja ekologisempaa.

Myös ruoan kotimaisuudesta halutaan pitää kiinni. Se tuottaa ristiriitoja, sillä luomu ei tarkoita automaattisesti kotimaista. Omat haasteensa tuo vielä se, että saatavilla olevien luomutuotteiden pitäisi soveltua suurkeittiövalmistukseen.

– Luomupastasta vain pieni osa markkinoilla olevista suurkeittiötuotteista on tällä hetkellä suomalaista, Suokas sanoo.

Helsingin ruokapalveluiden tuottaja Palmia liittyi huhtikuussa viisiportaiseen Portaat luomuun -ohjelmaan. Päiväkotien ruokapalvelut ovat nyt tasolla kolme, mikä on Suokkaan mukaan muihin suuriin kaupunkeihin verrattuna hyvä taso.

Luomuruoan osuuden lisääminen päiväkodeissa on osa Helsingin kaupungin laajempaa ruokakulttuurin kehittämistä. Kaupunki pyrkii pienentämään julkisen ruokapalvelun ekologista jalanjälkeä ja torjumaan ilmastonmuutosta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.