Päihteiden sekakäyttö yleistynyt

Päihteiden sekakäyttö tappaa liikenteessä.

Laittomien huumeiden, lääkkeiden ja alkoholin yhteiskäytöstä aiheutuneet haitat ja kuolemat nousevat vahvasti esille Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL), Nuorisotutkimusverkoston ja Helsingin yliopiston oikeuslääketieteen laitoksen tutkimuksessa "Suomalainen huumekuolema" ja Suomen Akatemian rahoittamassa "Rattijuopon elämänkaari" -tutkimuksessa.

- Tulokset huolestuttavat ja herättävät pohtimaan, ovatko lääkemääräyskäytännöt ajan tasalla ja määrätäänkö huumekäyttöön soveltuvia lääkkeitä liian helposti ja ilman riittävää valvontaa, pohtii osastonjohtaja Pekka Hakkarainen THL:stä.

Useimmissa huumekuolemissa on kysymys sekakäytöstä. Erityisesti rauhoittavilla lääkkeillä, uni- ja kipulääkkeillä sekä alkoholilla on merkittävä rooli useissa kuolemantapauksissa, tutkimus kertoo.

Huumekuolemien määrä on lisääntynyt, vaikka samaan aikaan käyttöä kuvaavat tiedot ovat osoittaneet laskua tai vähintäänkin tasaantumista. Yksi selitys huumekuolemien määrän kasvulle voi löytyä lisääntyneestä eri aineiden päällekkäiskäytöstä.

Huumaavat aineet moninkertaistavat riskin liikenteessä

Rattijuopon elämänkaari -tutkimuksen mukaan huumerattijuopumuksesta epäillyillä henkilöillä kuolleisuus oli lähes kymmenkertainen verrattuna rattijuopumukseen syyllistymättömään väestöön viiden vuoden seuranta-aikana.

Erityisen korkea riski oli niillä huumerattijuopumuksesta epäillyillä, jotka jäivät ensimmäistä kertaa kiinni samanaikaisesti sekä huumeesta, liikenteessä haitallisesta lääkkeestä että alkoholista. Näillä huumekuljettajilla ennenaikaisen kuolleisuuden riski oli 25-kertainen verrattuna rattijuopumukseen syyllistymättömään väestöön.

Myös yhtäaikainen löydös huumeista ja alkoholista tai huumeista ja lääkkeistä kohotti kuolleisuuden riskin noin 15-kertaiseksi huumerattijuopumuksesta epäillyillä.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat