Päihdekierteeseen ajautunut 16-vuotias yritti ryöstää omat vanhempansakin – sijoitus lastensuojeluyksikköön pelasti

Nuorten tekemät rikokset yhä vakavampia – huumausainerikokset kaksinkertaistuneet viidessä vuodessa 2:18
Nuorten tekemät rikokset yhä vakavampia – huumausainerikokset kaksinkertaistuneet viidessä vuodessa. Katso uutisjuttu aiheesta vuodelta 2021.

Päihteiden ja rikosten vauhdittamaan syöksykierteeseen ajautunut alaikäinen teinipoika yritti ryöstää jopa omat vanhempansa aseella uhaten. Oikeudessa poika kertoi, että sijoitus lastensuojeluyksikköön oli askel kohti parempaa.

Espoolaisnuorukainen tuomittiin vastikään Länsi-Uudenmaan käräjillä useista eri rikoksista, jotka hän oli tehnyt ollessaan 16-vuotias. Hän oli jo aiemmin saanut lainvoimaisen vankeustuomion samoihin aikoihin tehdyistä ryöstöstä ja ryöstöjen yrityksistä.

Nyt tulleen tuomion mukaan pojan uhreiksi olivat joutuneet jopa tämän omat vanhemmat.

Ensimmäinen välikohtaus sattui helmikuussa 2020 keskellä yötä, kun poika vei luvatta isänsä auton ja ajoi sen ojan kautta naapurin seinään.

Onnettomuuden jälkeen humalainen poika uhitteli isälleen niin, että tämä katsoi parhaaksi paeta naapuriin. Poika seurasi perästä ja vaati päästä sisään.

Poika hakkasi ja potki ovea, mutta kukaan ei tullut avaamaan. Niinä hän rikkoi ikkunan ja meni asuntoon väkisin.

Isä oli sillä välin paennut asunnon yläkertaan. Poika pyrki sinne keittiöstä mukaan ottamansa veitsen kanssa. Tilanne päättyi, kun isä löi veitsen pojan kädestä vanhalla ilmapuntarilla. 

Osoitteli aseella

Kahnaus jatkui noin kuukautta myöhemmin, kun poika tuli vanhempiensa kotipihaan ja alkoi uhkailla näitä aidon näköisellä aseella.

Hän osoitteli pyssyllä ainakin isäänsä ja vaati, että vanhemmat tulisivat sisään asuntoon. Poika oli rahaa vailla.

Asunnossa isä suostutteli pojan luopumaan aseestaan ja huomasi, että kyseessä oli ilmapyssy. Poika kuitenkin tarttui taas keittiöveitseen ja vaati vanhempia istumaan keittiön pöydän ääreen keskustelemaan.

Poika kinusi vanhemmiltaan rahaa velkojensa maksuun. Vanhemmat eivät suostuneet, ja tilanne rauhoittui lopulta. Tämän jälkeen soitettiin hätäkeskukseen.

Poika myönsi

Käräjillä poika myönsi tekemisensä pitkälti siten, kuin syyttäjä asiat esitti, vaikka omien sanojensa mukaan hänellä ei ollutkaan tarkoituksena käyttää väkivaltaa ketään kohtaan tunkeutuessaan naapurin asuntoon. Hän sanoi myös, että hänen muistikuvansa joistain tapahtumista olivat hatarat. 

Kaiken asiassa selvitetyn perusteella käräjäoikeus katsoi pojan syyllistyneen lukuisiin nuorena henkilönä tehtyihin rikoksiin.

Rikosnimikkeinä oli muun muassa nuorena henkilönä tehdyt laiton uhkaus, törkeä kotirauhan rikkominen, ryöstön yritys sekä törkeän kotirauhan rikkominen. Lisäksi autoepisodiin liittyen poika tuomittiin useista eri liikennerikoksista.

Sopivaa rangaistusta pohtiessaan käräjäoikeus otti huomioon, että nuorukainen oli aiemmin tuomittu lainvoimaisella tuomiolla kahden vuoden ja seitsemän kuukauden mittaiseen ehdottomaan vankeuteen. Poika oli parhaillaan suorittamassa rangaistusta.

Aiemman tuomion mukaan poika oli syyllistynyt ryöstöön ja ryöstöjen yrityksiin samoihin aikoihin nyt käsiteltyjen rikosten kanssa.

Nuorukainen oli yhdessä toisen kanssa käynyt käsiksi sivullisiin ja vaatinut näitä luovuttamaan omaisuuttaan kuulapyssyllä ja veitsellä uhkailemalla. Uhreja oli myös pahoinpidelty. Rikokset tapahtuivat Vantaalla alkuvuodesta 2020.

Koska nyt oikeudessa puidut rikokset olisi voitu käsitellä samalla kertaa, käräjäoikeus katsoi, että aiempi tuomio on otettava huomioon rangaistusta alentavana seikkana.

Niinpä nuorukaiselle määrättiin nyt 3 kuukautta vankeutta aiemmin tuomitun 2 vuoden ja 7 kuukauden päälle.

Ehdollinen vai ehdoton?

Lisäksi käräjäoikeus pohti vielä, määrätäänkö uusi rangaistus ehdollisena vai ehdottomana.

Ratkaisuun vaikutti olennaisesti se, että poika oli selvästi ottanut askeleen kohti parempaa käräjille johtaneiden tapahtumien jälkeen.

Poika kertoi oikeudessa, että hänen päihteiden käyttönsä oli ollut tapahtumien aikaan päivittäistä, ja että hän oli sen takia ollut tapahtumien aikaan pahassa rikoskierteessä. Hän oli syyllistynyt lyhyen ajan sisällä useisiin vakaviin rikoksiin.

Sitten hänet oli sijoitettu lastensuojeluyksikköön.

Se oli ollut mitä ilmeisimmin käänteentekevä hetki, sillä sijoituksessa poika oli saanut päihdeongelmansa kuriin.

Poika oli ollut kuivilla huumeista jo noin kahden vuoden ajan, ja seuraamusselvityksessä hänen alkoholinkäyttönsäkin katsottiin kohtuullistuneen.

Käräjäoikeuden selvityksen mukaan poika ei ollut myöskään syyllistynyt enää uusiin rikoksiin, vaan aloittanut opiskelut. Aiemmin tuomittu vankeusrangaistuskin oli jo loppusuoralla.

Käräjäoikeus katsoi, että pojan rikosten vakavuus olisi voinut puoltaa uuden vankeusrangaistuksen tuomitsemista ehdottomana. Kokonaisuus huomioon ottaen paremmaksi katsottiin silti, että poika saa tällä kertaa ehdollista. 

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen, eli siihen voi hakea muutosta hovioikeudesta.

Lue myös:

    Uusimmat