Päihdehuolto kallistunut asiakkaiden vähenemisestä huolimatta

Päihdehuollon järjestämisessä on 90-luvulla päädytty varsinaisen noidankehän kiertämiseen. Päihdehuollon kustannukset yhteiskunnalle ovat kallistuneet samaan aikaan, kun päihdehuoltoa saavien asiakkaiden määrä on vähentynyt.

Tänään pidetyn Päihdeasiakkaan oikeudet ja tietosuoja -seminaarin osanottajien mukaan tilanne johtuu siitä, että päihteiden väärinkäyttäjien hoito on sysätty aikaisempaa kalliimman hoidon tarjoajien niskoille. Lisäksi hoitoon pääsevät nykyään aikaisempaa harvemmat ihmiset.

-Aikaisemmin päihdeongelmista kärsineitä ihmisiä hoidettiin nimen omaan päihdehuollon erityispalvelujen avulla. Kun näihin palveluihin on laman aikana annettu aikaisempaa vähemmän rahaa, yhä harvemmat ihmiset ovat päässeet hoitoon. Päihdeongelma ei ole tällä tavalla tietenkään kadonnut, vaan väärinkäyttäjät ovat ajautuneet terveydenhuollon helmoihin, A-klinikkasäätiön toimitusjohtajan Lasse Murto kertoi.

Helsingissä tänään järjestetyssä seminaarissa tuli esiin myös se, että kaikista surkeimmassa kunnossa olevat alkoholistit ja muut päihteiden väärinkäyttäjät eivät nykyään saa enää mitään apua.
-Päihdeongelmaiset näyttävät muodostavan kaksi erilaista kohtelua nauttivaa ryhmää. Tarkoituksenmukaisinta hoitoa saavat monia eri päihteitä käyttävät ihmiset, joilla on vielä työpaikka ja muutenkin elämä vielä jotenkin hallussa. Sen sijaan yli 40-vuotiaat, "pohjalla" olevat miehet ovat syrjäytyneet myös hoidosta, Murto sanoi. (STT)

Lue myös:

    Uusimmat