Mainos

Päihdebarometri hälyttävä lasten osalta

Päihteiden käyttö on nousussa maassamme. Erityisesti alkoholin- ja huumeiden käyttö on yleistynyt lasten ja nuorten kohdalla. Suomalaisten päihteiden käytön nykytilannetta tarkastellaan tänään julkaistavassa Päihdebarometrissa. Barometria varten haastateltiin terveysjärjestöjen- ja kuntien terveysjohtajia.

Terveyden edistämisen keskuksen julkaisema Päihdebarometri 1998 hälyttää lasten ja nuorten puolesta. Heidän mahdollisuutensa elää turvallisesti ovat vähentyneet jyrkästi nykyisessä liberaalissa päihdemaailmassa. Päihdeilmapuntarin mukaan päihteiden ongelmakäyttöön liittyvät haitat ovat merkittävä huolenaihe kunnissa ja järjestöissä. Keskeisiä ongelmia ovat perheiden moniongelmallisuus, lastensuojelun tarpeiden lisääntyminen, nuorten psykosomaattisten oireiden kasvu sekä pitkäaikaistyöttömyyden tuoma toivottomuus.

Terveyden edistämisen keskus haastatteli barometriaan varten yli 190 terveysjohtajaa 120 kunnasta ja yli 70 järjestöstä. Keskus on sitoutumaton ja puolueeton valtakunnallinen järjestö, joka edistää terveyttä viranomaisten, järjestöjen, käytännön työntekijöiden ja tutkijoiden kanssa. Päihdebarometri julkaistiin tiistaina valtakunnallisilla päihdepäivillä Helsingissä. Kaksipäiväinen kokous kerää yli 300 asiantuntijaa, jotka ratkovat työkseen päihdeongelmia.

Ministeri kaipaa sosiaalista kontrollia

Sosiaali- ja terveysministeri Sinikka Mönkäre (sd.) harmittelee sitä, että meillä ei tunnu olevan sosiaalista kontrollia, joka etelämpänä kuuluu osana myös nuorten alkoholinkäyttöön. -Avuksi tarvitaan nuorten lähiyhteisön tietoisuuden ja vastuun kasvattamista, jota painotetaankin viime keväänä valmistuneessa esityksessä kansallisen alkoholiohjelman toimeenpanosta, hän sanoi päihdepäivän avajaisissa. Mönkäre varoitti, että kunnat kulkevat kohti kasvavia päihdehaittoja, elleivät ne rakenna ajoissa ehkäisevää päihdetyötä ja päihdehuoltoa kuntoon.
(STT)


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.