Ethän karsi kaloreita väärästä paikasta? Yllättävät syyt, joiden takia sinunkin kannattaisi syödä enemmän rasvoja

shutterstock_1033038355
Shutterstock

Jotkut saattavat vältellä rasvoja lihomisen pelossa, mutta todellisuudessa rasvat ovat erittäin tärkeitä terveyden kannalta. Rasvalla on nimittäin tärkeä merkitys siinä, että keho toimii normaalilla tavalla.

Kypsä vai raaka kananmuna? Katso yllät olevalta videolta ohjeet, joilla tunnistat!

Rasvoja syödessä on kuitenkin olennaista kiinnittää huomiota nimenomaan siihen, millaisia rasvoja nauttii.

Transrasvoja, joita löytyy muun muassa karkeista ja friteeratusta ruoasta, onkin syytä välttää, mutta tyydyttymättömiä rasvoja, joita löytyy muun muassa avokadosta ja lohesta, kannattaa ehdottomasti suosia sopivissa määrin.

Miksi rasvoja kannattaa sitten suosia? Daily Meal -sivusto listasi loistavat syyt!

1. Aivot toimivat

Aivojen toiminta nojaa hyvien rasvojen saantiin, ja koko elin on kirjaimellisesti 60 prosenttisesti rasvaa. Jos pää siis tuntuu sumuiselta ja keskittyminen on vaikeaa, kannattaa miettiä, saavatko aivot tarpeeksi rasvoja. Erityisesti omega-3 -rasvahapot ovat aivoille välttämättömiä.

2. Rasva pitää sinut lämpimänä

Eikä nyt viitata kehon omaan rasvakerrokseen. Oli vartalossa nimittäin kuinka paljon massaa tahansa, ruokavaliosta saadun rasvan määrä voi vaikuttaa kehon lämpötilan havainnointikykyyn. Jos lämpimässä ympäristössä palelee, se voi olla hyvinkin merkki siitä, että ravinnossa on rasvan puutetta.

3. Rasva vaikuttaa lisääntymiskykyyn

Rasva vaikuttaa myös kehon hormonitasapainoon, joka taas puolestaan pitää huolta kehon hedelmällisyydestä. Naisilla rasvan saanti vaikuttaa esimerkiksi estrogeenin tuotantoon, miehillä taas testosteronin.

4. Rasva on hyväksi sydämelle

Transrasvat ovat erittäin haitallisia sydänterveydelle, mutta kohtuullinen määrä tyydyttymätöntä rasvaa on suorastaan tärkeää, jotta sydän pysyy kunnossa. Esimerkiksi pähkinöitä ja oliiviöljyä sisältävän Välimeren ruokavalion on todettu tutkimuksissa laskevan riskiä sairastua sydänperäisiin sairauksiin ja sydäninfarktiin.

5. Rasva edistää ravintoaineiden imeytymistä

Jotkin vitamiinit ovat niin sanotusti rasvaliukoisia, eli rasva on olennaisessa osassa, jotta nämä vitamiinit imeytyvät kehoon. Rasvaliukoisia vitamiineja ovat esimerkiksi A-, D-, E- ja K-vitamiinit. Näitä vitamiineja kannattaa nauttia eritysesti hyviä rasvoja sisältävien ruokien kanssa.

6. Parantaa ihoa ja hiuksia

Tyydyttymättömillä rasvoilla, kuten oliiviöljyllä ja pähkinöillä, on terveyden lisäksi vaikutusta myös ulkoiseen olemukseen. Rasva auttaa kehoa muodostamaan ihosoluja, jotka saavat ihon hehkumaan ja näyttämään terveeltä.

Hiusten terveyteen vaikuttavat vitamiinit taas ovat pääasiassa juuri rasvaliukoisia, joten hyvien rasvojen kulutuksella voi edistää hiusten kasvua ja kuntoa.

Myös omega-3 -rasvahapoilla on positiivinen vaikutus ihon ja hiusten terveyteen. Eräiden tutkimusten mukaan rasvahapot auttavat nimittäin korjaamaan tehokkaasti ihovaurioita.

7. Rasva alentaa kolesterolia

Joidenkin tutkimusten mukaan tyydyttymättömät rasvat voivat auttaa alentamaan huonoa LDL-kolesterolia, ja sitä kautta jälleen vähentää myös sydän- ja verisuonitautien riskiä. Esimerkiksi juuri avokadon hyvillä rasvoilla on todettu olevan tällainen positiivinen vaikutus kolesteroliin.

Lähteet: Daily Meal, MTV, Aivoliitto

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!