Pahimmillaan tappava superbakteeri voi elää kodin pinnoilla kuukausia – yksinkertainen keino estää leviämistä

10:55
Antibioottiresistenssi on maailmanlaajuinen terveysuhka. Videolla kerrotaan, mistä ilmiössä on kyse.

Yhdysvaltalaistutkijat havaitsivat, että MRSA:ksi kutsuttu superbakteeri säilyy kodin pinnoilla jopa kuukausia. Hyvä hygienia auttaa estämään bakteerin leviämistä. Tutkimuksesta kertoo muun muassa NBC News.

Kun MRSA-bakteeri pääsee tartunnan saaneen ihmisen kautta tämän kotiin, on sen poistaminen ja leviämisen estäminen hankalaa, osoittaa The Lancet Infectious Diseases -tiedelehdessä ilmestynyt tutkimus. Tutkijat löysivät bakteeria esimerkiksi jääkaapin kahvoista, pyyhkeistä, valokatkaisimista, videopeliohjaimista ja lemmikeistä, joissa kaikissa se saattaa pysyä elossa jopa useita kuukausia.

MRSA on metisilliini-antibiootille resistenssi Staphylococcus aureus -kanta. MRSA:n aiheuttamien infektioiden hoitoon tehoavien antibioottien valikoima on vähäisempi kuin muiden stafylokokkien aiheuttamien infektioiden. Siitä tulee nimitys "superbakteeri".

MRSA leviää kosketustartuntana eli käsien välityksellä. Suurin osa tartunnoista on lieviä – märkänäppylöitä, paiseita tai muita ihoinfektioita –, ja ne paranevat ilman antibiootteja.

MRSA:n aiheuttamia vakavia infektioita ovat leikkausalueen märkäinen tulehdus, muu märkäpesäke, keuhkoputkitulehdus, keuhkokuume ja verenmyrkytys, kertoo Terveyskirjasto.

Löydökset yllättivät tutkijat

Tutkimustaan varten yhdysvaltalaistutkijat keskittyivät 150 lapsiperheeseen. Lapsia oli hoidettu MRSA-infektion vuoksi.

Tutkijat vierailivat osallistujien kotona viisi kertaa vuoden aikana ja ottivat jokaisella kerralla näytteet perheenjäsenistä, perheen lemmikeistä ja kodin pinnoista. Lisäksi osallistujilta kysyttiin yli sata kysymystä koskien heidän hygieniaansa sekä harrastuksiaan.

Tutkijat löysivät MRSA:ta lähes puolelta ihmisistä ja yhdeltä kolmannekselta lemmikeistä vähintään kerran vuoden aikana. Vaikuttaa siltä, että ihmiset tartuttivat MRSA:n ennemmin lemmikeilleen kuin eläimet ihmisille, mitä tutkijat pitävät yllättävänä. Alun perin bakteerin kotiin toivat tyypillisesti perheen lapset.

Lisäksi tutkijat yllättyivät siitä, kuinka kauan MRSA-bakteeri säilyi kodin pinnoilla. Tutkijoiden löydösten mukaan MRSA-bakteeri saattaa pysyä elottomalla pinnalla elossa jopa puoli vuotta.

Hyvä hygienia estää leviämisen

MRSA-bakteerin leviämisen estäminen on mahdollista hyvällä hygienialla. Tutkimuksen mukaan suurin yksittäinen tehokeino on käsien peseminen, kun ihminen on tullut kotiin. Myös kodin pitäminen siistinä estää MRSA-bakteerin leviämistä.

MRSA-bakteeri näytti myös leviävän sängyn, pyyhkeiden ja hygieniatarvikkeiden jakamisen seurauksena. Ihmisten olisikin syytä välttää jakamasta henkilökohtaisia tarvikkeitaan, kuten hammasharjoja ja karvanajovälineitä, toistensa kanssa.

Suomessa MRSA on harvinaisempi kuin Yhdysvalloissa

Suomessa MRSA-bakteeri ei ole yhtä yleinen kuin Yhdysvalloissa. Meillä uusia tartuntoja havaitaan noin 1300–1700 kappaletta vuodessa. Valtaosa infektioista tarttuu toisista bakteeria kantavista ihmisistä.

MRSA leviää myös sairaaloissa ja hoitolaitoksissa, ja sitä kutsutaankin sairaalabakteeriksi. Terveydenhuollossa tartuntoja ehkäistään käsien desinfektioilla ja välineiden sekä hoitoympäristön asianmukaisella puhdistamisella, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos verkkosivuillaan.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja