Tappajabakteeri jyllää Suomessa, tunnista oireet ajoissa – tämä on "tärkein hälytysmerkki”

Tunnista streptokokki ajoissa 6:51

A-streptokokki on yleinen bakteeri, joka voi aiheuttaa esimerkiksi angiinan tai tulirokon, mutta myös vakavampia ja jopa kuolemaan johtavia tauteja. Vakavien tautimuotojen vuoksi A-streptokokkia kutsutaan myös ”lihansyöjäbakteeriksi” ja ”tappajabakteeriksi”.

Suomessa on jyllännyt jo yli kaksi vuotta vakavien A-streptokokkitautien epidemia. Kun muutama vuosi sitten vakavia tautimuotoja oli hieman reilut kaksisataa, viime vuonna niiden määrä oli kohonnut liki neljäänsataan, kertoo infektiotautien torjunnan ja rokotusten asiantuntijalääkäri Emmi Sarvikivi Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

– Tänä vuonna näyttäisi, että trendi on ehkä hiukan laskemaan päin, Sarvikivi kertoi Huomenta Suomi Extrassa keskiviikkona.

Lieviä ja vakavia tautimuotoja

A-streptokokki on hyvin tavallinen bakteeri, jota suuri osa ihmisistä kantaa oireettomana nielussa tai iholla. Oireettoman kantajan ei tarvitse hakeutua hoitoon. Tietyillä A-streptokokkikannoilla on kuitenkin voimakkaampi taudinaiheuttamiskyky kuin toisilla.

Yleisimpiä A-streptokokin aiheuttamia tauteja ovat angiina, tulirokko ja märkärupi. Infektio voi aiheuttaa myös ihonalaiskudosinfektion, jota kutsutaan ruusuksi. Lievät tautimuodot kannattaa hoitaa, mutta suuren määränsä vuoksi niitä ei edes tilastoida, Sarvikivi sanoo.

Termeillä ”lihansyöjäbakteeri” ja ”tappajabakteeri” viitataan A-streptokokkibakteerin aiheuttamaan vakavaan tautimuotoon, jonka muotoja ovat muun muassa verenmyrkytys, aivokalvontulehdus sekä nekrotisoiva faskiitti.

Nekrotisoiva faskiitti on hengenvaarallinen pehmytkudostulehdus, jossa bakteeri syö kudoksia. Tulehdus voi aiheuttaa kuolioita, jotka voivat johtaa niin yleistyneeseen tulehdukseen, että se johtaa menehtymiseen.

Tunnista vakavan infektion oireet

Vakavan tautimuodon tunnistaminen nopeasti on ensisijaisen tärkeää, sillä ihmisen kunto romahtaa jo muutamissa tunneissa.

Tyypillisiä vakavan A-streptokokki-infektion oireita ovat kipu, kuume, yleistilan nopea huononeminen sekä paikallisoire, joka leviää tai pahenee nopeasti.

– Yleistilan nopea huononeminen on tärkein hälytysmerkki, Sarvikivi linjaa.

A-streptokokkitartuntaa voi välttää hyvällä käsi- ja yskimishygienialla.

 

Lue myös:

    Uusimmat