Pahamaineisen neuvostovankila Patarein kuuluisa selli on muurattu umpeen kauheiden tapahtumien takia: "Tätä ei aukaista milloinkaan"

0:26
Patarein vankila kauhistuttaa jopa Aavedata-ryhmää

Tallinnassa sijaitseva Patarein vankila on pullollaan karmivia tarinoita. 

Muutaman kilometrin päässä Tallinan keskustasta, Kalamajan alueella sijaitsee synkän historian omaava Patarein vankila. Venäjän keisarin Nikolai I:sen määräyksestä linnoitukseksi rakennettu Patarei valmistui vuonna 1840, mutta se otettiin tuolloin välittömästi käyttöön kasarmina.

Viron itsenäistyttyä vuonna 1920 Patarei muuntautui vankilaksi, jona se toimi aina vuoteen 2002 saakka. Huonokuntoinen vankila suljettiin vierailijoilta vuonna 2016.

Vankilahistoriansa aikana Patareita hallinnoi pitkälti Viroakin otteessaan pitänyt Neuvostoliitto, mutta lyhyesti myös Saksa, kun natsit miehittivät Tallinnan toisen maailmansodan aikana. Värikkään historiansa tähden Patarei on pullollaan toinen toistaan karumpia sekä lohduttomia tarinoita. 

Patareihin liittyy myös paljon mystiikkaa sekä hämäriä tapahtumia. Yksi vankilan karmivimmista paikoista on selli 101, joka on jopa Patarein mittapuulla erityisen kammottava. Sellissä on tapahtunut useita käsittämättömiä ja kauheita asioita, jonka takia sen ovi on hitsattu umpeen, jotta sinne ei enää koskaan kukaan menisi. 

Aaveiden jäljillä -ohjelman tutkimusryhmä vieraili vankilassa, jossa entisen vankilamuseon johtaja Andrus Villem kertoi, etteivät vangit tai edes vartijatkaan halunneet olla lähelläkään selliä aikoinaan. 

– Tämä on se kuuluisa selli 101, jota ei aukaista milloinkaan. Täällä on semmoinen myytti, että täällä ei pystynyt olemaan kukaan. Aikoinaan kaksi erittäin kovaa jätkää laitettiin tuonne ja tullessaan aamulla ulos he olivat harmaapäisiä. 

Villemin mukaan edellisen kerran, kun sellistä on haluttu tehdä aavejuttu, ryhmän oppaana toiminut 29-vuotias henkilö kuoli yllättäen vain kuukausi vierailun jälkeen. Sellin kanssa tekemisissä olleiden kuolleisuus on muutenkin ollut korkea. 

– Vartijat kuolivat yksi toisensa jälkeen. Museon aikanakin. 

– Sitten oli yksi tyyppi, joka oli erittäin innoissaan täällä, hän etsi myös aaveita ja valokuvasi niitä. Niin hän suorastaan katosi yksi päivä. Häntä ei ole löydetty milloinkaan. 

Aaveiden jäljillä Subilla torstaisin klo 22!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja