Paavo Arhinmäki päivittelee urheilun kohuaihetta: "Järkytys minulle"

Asiantuntijoilla syvä huoli lasten ja nuorten urheilussa kokemasta epäasiallisesta kohtelusta 7:48
Uutisaamussa keskusteltiin lasten ja nuorten urheilussa kokemasta epäasiallisesta kohtelusta.

Valtion liikuntaneuvosto listasi torstaina useita ehdotuksia, joilla syrjintää, häirintää ja asiatonta käytöstä liikunnassa ja urheilussa voitaisiin vähentää. Taitoluisteluliiton valtionavustuksen suuruuteen liikuntaneuvosto ei sen sijaan ota suoraan kantaa.

Taitoluisteluliiton kurinpitolautakunta asetti Helsingfors Skridskoklubbin eli Helsingin Luistinklubin (HSK) muodostelmaluistelun päävalmentajana toimineen Mirjami Penttisen vuoden kilpailukieltoon epäasiallisen käytöksen takia aiemmin tässä kuussa.

Jo ennen muodostelmaluistelukohua erilainen urheiluun liittyvä asiaton käytös on noussut julkisuudessa esille.

–  Liikunnassa ja urheilussa tuntuu osittain olevan puuttumattomuuden kulttuuri. Ei uskalleta puuttua epäasialliseen käytökseen tai uskotaan, että asiat ratkeavat itsestään, liikuntaneuvoston puheenjohtaja, kansanedustaja Paavo Arhinmäki (vas.) sanoi STT:lle.

Eettiset kysymykset esille

Liikuntaneuvoston toimenpidelistassa muun muassa esitetään, että eettisten kysymysten pitäisi korostua nykyistä enemmän valmentaja- ja seuratoimijakoulutuksessa. Kannanotossa mainitaan myös esimerkiksi, että urheilun kurinpidon keskittämistä olisi harkittava.

Lisäksi liikuntaneuvosto toivoo, että liikunnan ja urheilun parissa toimivat henkilöt velvoitetaan sitoutumaan eettisiin toimintatapoihin.

–  On se minulle järkytys, että joku ajattelee tuloksia saatavan urheilussa nöyryyttämällä ja psyykkisesti painamalla. Sehän on henkistä väkivaltaa, Arhinmäki sanoo.

Arhinmäen mukaan liikuntaneuvosto toivoo, että ilmi tulleiden ongelmien vakavuutta pohdittaisiin, kun Taitoluisteluliiton valtionavustuksista päätetään.

–  Avustuksia on leikattu dopingin takia Suomen urheiluliitolta sekä Hiihtoliitolta ja sopupelien takia Pesäpalloliitolta, Arhinmäki muistelee vanhoja tapauksia.

Lue myös:

    Uusimmat