Mihin suuntaan suomalainen valmennuskulttuuri on menossa? Erkka Westerlundilla selkeä näkemys tulevaisuudesta – "Suomi ei ole mikään massateollisuus"

Kovat valmennusmetodit puhuttavat suomalaista urheilumaailmaa – millaista on kotimaan valmennuskulttuuri, Erkka Westerlund? 17:00
Antero Mertaranta ja Erkka Westerlund puhuivat huippuvalmentamisesta MTV Uutiset Livessä.

Suomen Ammattivalmentajat ry:n puheenjohtaja Erkka Westerlund toivoo, että suomalaista urheilua voitaisiin viedä jatkossa entistä yhtenäisemmin eteenpäin.

Viimeisten kuukausien aikana urheiluvalmentaminen on noussut suureksi puheenaiheeksi ympäri urheilevan maailman. Myös Suomessa vallitseva valmennuskulttuuri on nostettu tapetille, varsinkin hiljattain julkisuuteen paljastuneen muodostelmaluisteluvalmentaja Mirjami Penttisen tapaus on vauhdittanut keskustelua entisestään.

Westerlundin mukaan valloillaan olevaa keskustelua on syytä hyödyntää suomalaisessa urheilussa laajalla skaalalla, jotta Suomi menestyisi jatkossakin huippu-urheilussa.

– Nyt meillä on ollut näitä negatiivisia asioita esillä valmennuksesta. On tapahtunut väärinkäytöksiä. Meidän pitäisi valmennuksen suhteen puhua siitä, että miten me pystymme tuottamaan huippuyksilöitä. Että minkälaista valmennusta me Suomeen halutaan, että me pystymme menestymään urheilussa ja että me menestytään yhteiskuntana.

Westerlund korostaa tavallisen valmentamisen lisäksi myös henkisen valmennuksen merkitystä, jotta urheilijoiden kyvyt saataisiin maksimoitua.

– Se tarkoittaa sitä, että meidän pitää saada ne henkiset voimavarat käyttöön. Suomi ei ole mikään massateollisuus urheilussa, vaan me ollaan käsityöläistasolla. Meidän pitää saada kaikista yksilöistä henkiset ja fyysiset voimavarat käyttöön. Siitä pienestä urheilijamäärästä, mikä meillä on, jotta me pystymme menestymään huipulla, Westerlund painottaa.

Mihin suuntaan suomalaista valmennuskulttuuria ja huippu-urheilua on sitten syytä viedä? Erkka Westerlund painottaa, että yhtenäinen linjaus niin urheilijoiden, valmentajien kuin urheilujohtajien välillä olisi ensiarvoisen tärkeää tulevaisuuden kannalta.

– Me tarvitsemme suomalaiseen urheiluun yhteisen sitoumuksen. Minkälaista urheilua Suomessa halutaan tehdä? Siihen tarvitaan urheilujohto, valmennus ja urheilijat. Tällä hetkellä meillä ei ole sellaista yhteistä viestiä.

– Meidän urheilun sisältä olemme jo kahdessa eri kulttuurissa. Tarvitsemme todella paljon töitä ja yhteisen ymmärryksen luomista. Maailma on muuttunut ja meidän pitää muuttua, jos me haluamme olla huippu-urheilussa vielä kärjessä. Meidän pitää olla nopeita ja tehdä toimenpiteitä siihen suuntaan, Westerlund korostaa. 

Lue myös:

    Uusimmat