Mainos

Paavi huolissaan kristittyihin kohdistuvasta terrorismista

Paavi Benedictus XVI vetosi uudenvuoden saarnassaan maailman johtajiin kristittyjen suojelemiseksi pahoinpitelyltä ja suvaitsemattomuudelta.

- Nykyään kristityt ovat uskonnollinen ryhmä, joka kärsii uskonsa takia eniten vainosta, katsoi paavi uudenvuoden viestissään.

Tuorein väkivallanteko sattui tänään Egyptissä, jossa pommi räjähti uskovaisten lähtiessä koptikirkosta uudenvuoden yön messusta.

Viranomaisten mukaan räjähdyksessä sai surmansa 21 ihmistä ja 79 haavoittui. Valtaosa uhreista oli koptikristittyjä. Haavoittuneiden joukossa oli myös muslimeja, sillä kirkkoa vastapäätä on moskeija.

Sadat ihmiset olivat vielä Al-Qiddissinin kirkossa, kun pommi räjähti.

- Jos piispa olisi lopettanut messun kaksi minuuttia aikaisemmin, verilöyly olisi ollut pahempi, kertoi haavoittunut Nermin Nabil.

Tekoa epäiltiin itsemurhaiskuksi. Iskun tekijästä ei ollut tietoa. Al-Qaida-terroriverkostoon kuuluvat ryhmät ovat kuitenkin uhanneet Egyptin koptikristittyjä aiemmin.

Egyptin presidentti Hosni Mubarak uhkasi tv-puheessaan katkaista terrorismilta käden ja kehotti kristittyjä ja muslimeja yhdistämään voimansa terrorismia vastaan. Kymmenen prosenttia Egyptin 79 miljoonasta asukkaasta on kristittyjä.

Väkivalta karkottaa kristittyjä

Kristityt ovat terroristien tähtäimessä myös muualla. Irakissa uhkasta on tullut jokapäiväinen huolenaihe kristitylle vähemmistölle.

Al-Qaidaan kytköksissä oleva Irakin islamilainen valtio -ryhmittymä uhkasi joulun alla kristittyjä "epäjumalanpalvelijoita" kuolemalla, ja sisäministeriön mukaan kymmenen kristittyä kotia joutui pommi-iskujen kohteeksi eri puolilla Bagdadia torstaina.

Sama ryhmittymä ilmoittautui lokakuussa verilöylyyn päättyneen kirkkokaappauksen tekijäksi. Sata ihmistä jäi asemiesten vangiksi katoliseen katedraaliin Bagdadissa, ja panttivankien vapautusoperaatiossa kuoli 52 ihmistä.

Sen jälkeen Bagdadista on paennut YK:n arvion mukaan ainakin tuhat kristittyä perhettä joko rauhallisemmalle kurdialueelle maan pohjoisosaan tai ulkomaille.

- Irakin kristityt ovat aina tähtäimessä, koska heillä ei ole omia joukkoja eivätkä he usko aseiden voimaan, sanoo kaldealaisen Pyhän Yrjön kirkon pappi, isä Nadhir Dakko uutistoimisto AP:lle.

Irakissa oli arviolta 1,5 miljoonaa kristittyä ennen vuonna 2003 alkanutta sotaa. Nyt heitä on enää alle 850 000.

(MTV3 - STT - Reuters - AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.