Päävalmentaja Pekka Virta tunnistaa Lukon sudenkuopat pudotuspeleissä: pupu ei saa mennä pöksyyn – "On suurin virhe ruveta vetämään kaneja hatusta"

2:22
”Olen edelleen toipumisvaiheessa” – vakavasta koronasairaudesta toipunut Pekka Virta on Lukon apuna pudotuspeleissä, mikäli voimat riittävät.

SM-liigan runkosarjan voittaneen Lukon puolivälierävastus selvisi perjantaina, kun Ilves raivasi KooKoon tieltään pudotuspelien avauskierroksella. Lukon päävalmentaja Pekka Virta vaatii mestarisuosikkina pudotuspeleihin lähtevältä joukkueeltaan eloa "henkisessä kuplassa". Mistään ei saa hetkahtaa.

Virta palasi Lukon matkaan runkosarjan lopussa oltuaan pitkään sivussa hänet sairaalan teho-osastolle vieneen vakavan koronasairauden vuoksi. Virran mukaan runkosarjan voittoon tyylitelleen raumalaisryhmän tilanne vaikuttaa hyvältä. Tunnelma on odottava.

– Tyylikkäästi pelaajat jaksoivat runkosarjan loppuun asti pelata voitosta illasta toiseen ja lyödä peliä parempaan pakettiin, eikä päästetty missään vaiheessa irti. Olemme terveinä ja nälkäisenä tulossa, Virta sanoo MTV Urheilun haastattelussa.

Virta pitää Ilvestä erittäin kovana vastuksena, mutta ei halua alkaa vertailla joukkueiden sopimista Lukolle vastustajaksi.

– (Ilves) on löytänyt oman identiteettinsä, hyökkää todella raikkaasti ja nopeasti ja iskee nopeasti vastaan. He eivät niinkään laske, kenellä on kiekko kauiten pelissä, vaan kuka tekee eniten maaleja, Virta analysoi.

– Kivikova vastus, mutta niin tässä kohta pitää ruveta olemaankin. Toivottavasti pääsemme liikkuvaan junaan nopeasti mukaan. Alkuun Ilveksellä on etua, kun ovat pelanneet jo. Uskotaan siihen, että kun pelataan pitkää kevättä, huilitkin ovat hyväksi.

Kivikovaksi luonnehtimaansa Ilvestä vastaan Lukko luottaa omaan pelitapaansa. Virran mukaan pudotuspeleihin ei haeta mitään uusia pelillisiä jippoja. 

– Näen uhkana, jos lähdetään muuttamaan. Tietysti yksittäisiä tapauksia vastustajasta skoutataan, vastustajan peliin pitää vähän mukauttaa. Mutta sen on suurin virhe ruveta vetämään kaneja hatusta, kun on touhuttu neljä vuotta tässä, ja peli rupeaa olemaan selkäytimessä, Virta sanoo.

– Siihen täytyy luottaa, koska se nopeuttaa peliä, kun ei mietitä koko ajan, miten tänään piti pelata. Siihen tilaan pitää päästä, että adrenaaliini virtaa ja reagoidaan. Systeemi pitää olla ja sen sisällä toimitaan ja siellä tehdään hokkuspokkustemput, mitä joka yksilö pystyy tuomaan mukaan siihen.

Lukon edellisestä ja ainoasta Suomen mestaruudesta on kulunut 58 vuotta, ja odotukset ovat kovat. Virta tosin toteaa, että odotuksia luodaan lähinnä ulkopuolelta. Sen hän on huomannut, että Rauma elää voimakkaasti Lukon mukana, kuten moni muukin kaupunki joukkueidensa mukana. Virta sanoo, että joukkueen täytyy pystyä käsittelemään ulkopuolelta tulevat paineet.

– Jos me elämme fyysisessä kuplassa ja pyrimme välttämään kontakteja, pitää pystyä elämään myös henkisessä kuplassa, että ei hetkahdeta yhtään mistään. Ennakkosuosikin paineet tai kaikki höpinä ympärillä. Se on ansaittu ongelma tai positiivinen asia, miten vain, mutta ei se saa olla määrittämässä meidän identiteettiämme tai pelottamassa tai jäykistämässä.

Juuri tämän Virta näkee Lukon haasteena. Pään sisäistä kamppailua paineiden, odotusten ja ulkopuolisten puheiden kanssa käydään myös runkosarjan voittajan riveissä.

– Ihmisiä tässä ollaan. Jokainen aistii asiat ja tiedostamaton mieli käsittelee niitä. Sen voima on aika helkkarin kova ihmisessä, jos se niin sanotusti leviää kopissa. On se nähty näissäki play offeissa, mitä se jäykkyys tarkoittaa, kun menee pupu pöksyy.


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja