Mikko Manner kritisoi omiaan – kiistää Kärppien ennakkosuosikin aseman: "Kuin päättömät kanat"

0:51
Video: Kärppien Mikko Manner ja Sportin Risto Dufva ennakoivat joukkueidensa kohtaamista pudotuspeleissä.

Kärppien päävalmentaja Mikko Manner puhuu avoimesti omiensa pelin puutteista jääkiekon SM-liigan ensimmäisen pudotuspelikierroksen alla. Hän kyseenalaistaa myös ajatuksen siitä, että Kärpät olisi ennakkosuosikki ottelusarjassa Sportia vastaan.

Kärpät jäi runkosarjassa pettymyksekseen ulos suoran puolivälieräpaikan saavien kuuden joukosta. Vaikka seitsemänneksi pullahtanut oululaisjoukkue on viimeisen pudotuspelipaikan kymmenentenä saanutta Sportia pelaajamateriaalivertailussa paria luokkaa kovempi, Manner ei koe, että kumpikaan lähtisi ottelupariin suosikkina tai altavastaajana.

– Historia on tietysti Kärppien puolella pudotuspeleissä, se on ihan selvä asia. Sport on (SM-liigan pudotuspeleissä) toista kertaa. Mutta ihmiset pelaavat, ja Sportissa on tosi paljon kokeneita pelaajia, ja se on erittäin kamppailuvahva sekä maalinedustoilla vahva joukkue. Hävisimme heille viime viikolla. Meidän pelimme ovat olleet äärettömän tiukkoja, Manner sanoo MTV Urheilulle.

– Varmaan ajatellaan, että mentaaliasetelma on täysin heille ja meillä on pelkkää hävittävää. No, me olemme jo hävinneet paljon tällä kaudella. Pitää antaa palaa ja saada paras irti, eikä liikaa mietitä, kuinka käy.

Ensimmäistä pudotuspelikierrosta ei tahkota nyt paras kolmesta -sarjana, vaan pelataan kaksi ottelua ja yhteismaalit ratkaisevat jatkoonmenijän. Sport ja Kärpät pelaavat ensin torstaina Vaasassa ja sen jälkeen perjantaina Oulussa.

– Jos ei olla tarpeeksi hyviä, sitten perjantaina lähdetään kesälomille. Jos ansaitaan, sitten jatketaan maanantaina kohti Helsingin IFK:ta, Manner kiteyttää.

"Kyllähän me kysymysmerkkien äärellä ollaan"

Aiemmin Kärpät oli Mannerin alaisuudessa jyskyttänyt runkosarjat vakuuttavasti. Jokaisella kolmella edellisellä kaudella hän oli päävalmentajana luotsannut seuran runkosarjan piikkipaikalle, mutta nyt runkosarja kulki vuoristoratamaisesti ja Kärpille kertyi useita tuskaisia jaksoja.

– Runkosarja ei mennyt ihan nappiin. Mielellään sitä olisi piikkipaikalla ja itseluottamus tapissa – usko ja selkärankakokemus pelaamisesta ja vaikeuksien voittamisesta olisi tapahtunut jo runkosarjassa. Kyllähän me kysymysmerkkien äärellä ollaan tällä hetkellä, mutta periksi ei anneta.

Manner on ruoskinut itseään läpi kauden, ja hän alleviivaa ottavansa vaisusti sujuneesta kaudesta vastuun päävalmentajana. Manner toteaa, ettei ole täysin onnistunut, kun ei ole saanut joukkuettaan korkeammalle ja yhteispeliä siihen muottiin, johon se pitäisi saada.

Veijari vastassa

Vastapuolen vaihtoaitiossa ensimmäisellä playoff-kierroksella seisoo monissa liemissä keitetty konkari Risto Dufva, jota Manner kutsuu persoonaksi ja "veijariksi heimossaan". Manner myös toivoo Dufvalta värikkäitä kommentteja kiekkoyleisölle.

Pelillisesti on odotettavissa, että Dufvan Sport miinoittaa keskialuetta trapilla. Manner myöntää, ettei Kärpät ole sellaisiin pystynyt kovin hyvin vastaamaan, minkä runkosarjan lopun Tappara-pelitkin osoittivat.

– Kyllä meidän pitää pystyä pelaamaan pikkuisen kurinalaisemmin ja tiiviimmin, eikä vain luistella pelkästään kuin päättömät kanat. Kyllä meidän täytyy pystyä pääsemään paremmin samalle sivulle ja säästää vähän energiaa.

Manner uskoo silti, että kaikkein eniten Sport-sarjassa korostuu kaksinkamppailujen voittaminen.

– Kun olemme vähän pienikokoisempi joukkue, kuinka me siedämme niitä hetkiä, kun vastustaja lyö meitä? Kuinka nopeasti me pääsemme ylös ja kuinka nopeasti me pääsemme liikkeelle.

– Uskomme kuitenkin, että voisimme saada pikkuedun – pystyisimme ehkä hommaamaan heille vähän enemmän jäähyjä ja panna heidän pakkinsa kääntymään sekä heidän isokokoiset hyökkääjänsä karvaamaan meitä kovaa. 

"Viimeisten pelien jälkeen tämä mikrofoni hiljenee"

Oman mausteensa sarjaan tuo Mannerin vaasalaislähtöisyys. Hän myös valmensi Sportia vuosituhannen alussa.

– Aikaisemmin joku kysyi, miltä tuntuu kohdata Vaasan Sport vaasalaisena, niin tuli mieleen, että toissa vuonna kun halli olisi ollut täynnä yleisöä ja heidät olisi piikkipaikalta kohdannut, varmaan olisi ollut pupu pöksyssä itsellä. Nyt tuntuu enemmän kuitenkin tosi hyvältä ja rauhalliselta, ja luotto omaan joukkueeseen on kova.

– Jossain vaiheessa pudotuspeleissä meidän piti kohdata, ja nyt me sitten kohtaamme. Parempi ehkä nyt kuin pari vuotta sitten.

Mannerin mukaan "pahimmat ärräpäät ja kovimmat negatiiviset itseruoskintatunteet" ovat vaikean kauden aikana jääneet jo taakse ja nyt hänen on aika nauttia viimeisestä taipaleesta seuran päävalmentajana. Kärpät-jakson päättyminen tuo Suomen mestaruuden päävalmentajana 2018 ja SM-hopeaa 2019 saavuttaneelle Mannerille lisävirtaa.

– Olisi mahtavaa, kun pystyisi omalla tekemisellään vielä auttamaan joukkuetta ylittämään itsensä, löytämään sellaisen flow-tilan ja menemään tosi pitkälle.

– Sitä ei pysty sanomaan, osaako sitä tehdä, koska et tiedä aina, mistä narusta pitää vetää. Luottaa pitää kovasti, ja nyt aion kyllä nauttia ja tukea joukkuetta lujaa. Sitten viimeisten pelien jälkeen tämä mikrofoni hiljenee ja on muiden miesten aika ottaa Kärpät haltuun, Manner pohtii.

SM-liigan pudotuspelien 1. kierroksen ottelut:

Torstai

KooKoo-Ilves
Kello 18.30 cmore.fi-palvelussa. 

Sport-Kärpät
Kello 18.30 cmore.fi-palvelussa. 

Perjantai

Ilves-KooKoo
Kello 18.30 cmore.fi-palvelussa. 

Kärpät-Sport
Kello 18.30 MTV3:lla, C More Sport 1 :llä ja cmore.fi-palvelussa. Studio-osuus jo kello 18.00. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja