Ismo Lehkonen nostaa esiin SM-liigan mahdollisen sensaation: "Paikka tehdä kunnon jytky" – asiantuntija avaa lyhyiden pudotuspelien luonnetta

C Moren jääkiekkoasiantuntija Ismo Lehkosella on selkeä näkemys siitä, miten SM-liigan typistetty pudotuspelimuoto vaikuttaa itse peliin.  

SM-liigan pudotuspelit alkavat torstaina sijoille 7–10 päätyneiden ensimmäisen kierroksen otteluilla, ja sarja ratkaistaan kahden pelin kokonaismaalien perusteella. Neljännesfinaalit alkavat maanantaina 19. päivä. 

Ismo Lehkonen, seurasit CHL:ää aika paljon poikasi Artturi Lehkosen pelien kautta. Millaisia vivahteita muovattu "säälipleijarisysteemi" tuo peliin?

– Se on täysin erilainen pallopeli kuin paras kolmesta -systeemi. Ensinnäkin tuomarilinja pitää selvittää heti, sillä jokainen ymmärtää, ettei 120 minuutin ottelusarjassa voi ottaa tyhmiä jäähyjä kahta enempää. Jos linjana on, että taklauspeliä pitää varoa, ei kannata taklata. 

– Jos joukkueilla on heikkouksia, ne eivät saa tulla näkyviin. Jos ottelusarjassa pelaa kymmenen minuuttia huonoa puolustuspeliä ja omiin menee 3–4 maalia, ottelusarja on siinä. 

Eli mitään yltiöpäistä koulupoikakarvausta ei kannata harjoittaa?

– Jos karvaa kovaa, ei saa väsähtää ja kaikkien pitää pystyä liikkumaan. Pitää jaksaa pumpata kiekottomana alas, vaikka vähän väsyttää. 

– Kiekon kanssa pitää olla tosi huolellinen, koska jokainen joukkue kyttää vastaiskuja. Minimissään kiekko pitää saada puolustavan joukkueen taakse, ja sitten mennään kamppailemaan uudestaan. Laukaukset eivät saa mennä, ohi, sillä jokaisella vedolla on merkitystä. 

Miten iso merkitys scouttaamisella on tällaisessa lyhyessä sarjassa on?

– Vahvuudet yritetään ottaa tosin tarkkaan pois ja pitää tiedostaa, että vastustaja yrittää iskeä heikkouksiin. Se tarkoittaa, että pitää löytää 1–2 yllättävää juttua, jota vastustaja ei osaa odottaa. 

Millaisen erityisluonteen se tuo, että ratkennutkin ensimmäinen peli pitää pelata täysillä loppuun, kun jokainen maali merkitsee?

– Pään pitää olla vahva. Täytyy hokea sitä vanhaa matraa, että keskitytään seuraavaan vaihtoon. Koko ajan pitää psyykata ja pitää ajatukset kasassa. Jos vähän huokaisee 5–1-johtoasemassa, vastustaja voi iskeä kaksi. Sitten on ihan eri lähteä seuraavaan peliin. 

Entä sitten pelit neljännesvälieristä? Miten paljon sarjat muuttuvat, kun voittoja vaaditaankin neljän sijaan kolme?

– Nyt ei kannata marista, vaan tunnustaa tosiasia, että sarja on nopea. Ensimmäisen pelin merkitys on altavastaajalle valtava. Se on paras paikka iskeä henkisesti ja iskeä paniikki päälle. Ennakkosuosikin peli voi mennä selviytymiseksi, jos sillä ei ole kokemusta siinä asemassa pelaamisesta. 

Millä ajattelutavalla sarjaan kannattaa lähteä?

– Valmennustiimit ovat sen verran valveutuneita, että he lähtevät tiiviin puolustuspelaamisen kautta. Toisaalta on tärkeää, että miten hermo kestää vastustajan hyvän puolustamisen. 

Olet puhunut paljon tuomarilinjasta. Millaisen viestin heität heille?

– Toivoisin, että saisi taklata ja kamppailla, näyttää vähän tunnetta. Jos mennään samalla tavalla kuin runkosarjassa, se voi johtaa siihen, että nähdään keskialueen träppäämistä ja välitellään riskejä. Sellainen tunteeton asemamasotapelaaminen on negatiivinen juttu. 

Puhuit aiemmin ennakkosuosikeista. Sen perusteella Lukon etumatka kutistuu, kun sarjat ovat lyhyitä. Onko näin?

– Kyllä. Lyhyessä sarjassa luistelu- ja karvausvoimaiselle Lukolle on helpompi saada stressitila päälle. 

Entä mikä joukkue voi hyötyä lyhyemmistä sarjoista?

– TPS. Puolustuspeli on ollut hyvällä tasolla. Heillä on sensaatiomainen paikka tehdä kunnon jytky. Heillä ei ole mitään stressiä, vaan paikka lyödä lisää kaasua. He ovat hyviä vastaiskuissa ja jokaisessa ketjussa on pelaaja, joka osaa heiluttaa häkkiä. Keskikaista on TPS:llä yllättävän kova. 

Pystyykö koronan kourissa ollut HIFK hyppäämään näin nopeasti liikkuvaan junaan?

– HIFK on kysymysmerkki. Hevosmiesten tietotoimisto on kertonut, että siellä on moni pelaaja ollut koronan takia aika pitkään urheilematta. Puolustuspeli varmasti toimii, mutta eri asia, että millä raikkaudella ja jaksamisella he ovat jumpanneet hyökkäyspeliä. 

Pelaajat olevat pudotuspelien aikana vieläkin enemmän eristyksissä kuin runkosarjan aikana. Miten se vaikuttaa heihin ja peliin?

– Pelaajista voi tulla vähän vainoharhaisia. On esimerkkejä, että korona on iskenyt aika kovaa terveisiin nuoriin miehiiin. Kun ovi mestaruuteen aukeaa, pyritään käyttämään kaikki keinot. 

– Kausi alkaa kuin uusiksi. Pohjois-Amerikassa on hyvä sanonta siitä, että runkosarja on kuin yksi kausi. Jokainen pudotuspelisarja on taas uusi kautensa.

Lue myös:

    Uusimmat