Mainos

Päättäjät tutustuivat Itämeren tilaan

WWF:n mukaan hallituksen Itämeri-ohjelma on toteutunut heikosti. Pääministeri Matti Vanhanen lupaa, että hallitus pyrkii edelleen saavuttamaan tavoitteet.

Tutkimusalus Aranda kuljetti tänään päättäjiä Helsingin edustalla. Vieraille tarjottiin tietoa Itämeren surkeasta tilasta.

Ympäristöjärjestö WWF moitti hallituksen viisi vuotta sitten hyväksymää Itämeren suojeluohjelmaa huonoista tuloksista. Tavoitteena oli ravinnepäästöjen puolittaminen 1990-luvun alun tasosta. Typpikuormitus on kuitenkin vähentynyt vain neljä prosenttia ja fosforikuormitus reilut 20 prosenttia.

- Jos arvosanoja ruvetaan antamaan asteikolla 1-10, ei päästä edes vitoseen, toteaa WWF:n suojelujohtaja Jari Luukkonen.

Pääministeri Matti Vanhanen myöntää kritiikin osittain oikeaksi.

- Suunta on oikea, mutta kaikki odottavat tietysti nopeampaa toteutusaikataulua, Vanhanen toteaa.

Yli puolet Suomen ravinnepäästöistä Itämereen tulee maataloudesta. Maatalouden fosforikuormitus on laskenut neljänneksellä 1990-luvun alusta, mutta typpikuorma on kasvanut kolme prosenttia.

Ympäristöministeri Paula Lehtomäki uskoo, että neuvonnan lisäämisellä ja ympäristötukijärjestelmän kehittämisellä päästään parempiin tuloksiin.

- Olen kyllä jo maatalousministerin kanssa alustavasti pohtinut sitä, millä tavalla maatalouden ympäristötukijärjestelmän tehokkuutta kuormitusnäkökulmasta voitaisiin parantaa, Lehtomäki toteaa.

Vaikka päättäjät varoivat tänään antamasta suuria lupauksia Itämeren tilan parantamiseksi, asiantuntijoiden viesti tuntui menneen perille.

- Yhteinen meri, jonka pohjasta merkittävä osa on kuollut. Meidän pitää pystyä hillitsemään erittäin paljon ravinnekuormitusta, Lehtomäki sanoo.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.