Mainos

Pääsiäisenä tarvitaan verta

Veripalvelu muistuttaa luovuttajia pääsiäisen pitkistä pyhistä. Verenluovuttajia tarvitaan normaalia enemmän ennen pyhiä ja heti pyhien jälkeen, jotta myös lyhytikäisiä verihiutaleita riittää potilaiden hoitoon.

Palvelun mukaan verihiutaleita tarvitaan erityisesti syöpäpotilaille. Monet syöpäpotilaat tarvitsevat verihiutaleita jopa useita kertoja viikossa. Koska verihiutalevalmisteiden käyttöaika on lyhyt, vain viisi päivää, on niiden riittävyys pitkien pyhien suurin haaste.

Yksi luovutus, kolme apua

Syöpäpotilaiden hoidon lisäksi sairaaloissa varaudutaan aina pitkien pyhien aikaan myös onnettomuuksiin, joiden uhreille saatetaan tarvita useita erilaisia verivalmisteita. Yhdellä luovutuksella voi auttaa jopa kolmea eri potilasta, sillä veri jaetaan osiin punasoluiksi, verihiutaleiksi ja plasmaksi. Kukin potilas saa vain tarvitsemaansa veren osaa, jolloin hoito on tehokkaampaa ja turvallisempaa.

Veripalvelutoimistot ovat avoinna pääsiäisviikolla maanantaista torstaihin. Pitkäperjantaina ja ensimmäisenä pääsiäispäivänä sunnuntaina kaikki toimistot on suljettu. Osa veripalvelutoimistoista pitää ovensa auki lauantaina ja toisena pääsiäispäivänä maanantaina.

- Verenluovuttajan tulee olla 18-65-vuotias, perusterve henkilö. Lääkkeet ja sairaudet jonkin verran vaikuttavat verenluovutukseen. Esimerkiksi nyt tähän aikaan vuodesta kun on jo jonkin verran allergiaoireita, niin jos ne allergiaoireet pysyvät kurissa antihistamiinilla niin verta voi luovuttaa. Samoin kolsteroililääkkeet ja verenpainelääkkeet eivät yleensä ole esteenä luovuttamiselle. Mutta terveenä täytyy tosiaan olla, Veripalvelun tiedottaja Helena Hurri kertoo.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.