Pääministeri Sipilä korostaa inhimillisyyttä: "Tämä avasi silmäni"

Pääministeri Juha Sipilän mukaan Suomen pitää ponnistella uupumattomasti, jotta inhimillisestä hädästä johtuvan maahanmuuton takana olevia ongelmia saataisiin ratkaistua.

Sipilä (kesk.) otti kantaa turvapaikanhakijoiden määrän rajuun kasvuun Paasikivi-seurassa pitämässään puheessa.

– Nämä ponnistelut voivat koostua erilaisista toimista, eikä aina ole kyse vain siitä, kuinka paljon rahaa meillä on käytettävissä, Sipilä totesi.

Sipilän mukaan Eurooppa on tullut yllätetyksi, vaikka iso joukkopako konfliktien ja terrorismin runtelemista Lähi-idästä ja Pohjois-Afrikasta olisi ollut ennakoitavissa.

– Haasteen kokoluokkaa ei meillä vielä ole ymmärretty. Ongelmien ratkaisu on aina työläämpää, kun niitä aletaan hoitaa vasta silloin, kun tilanne on niin sanotusti päällä. Mutta se ei saa tarkoittaa sitä, ettei asialle tehtäisi mitään.

Libanonin-matka avasi silmiä

– Omat silmäni ongelman eri ulottuvuuksista avautuivat parin viikon takaisella Libanonin-matkalla. Noin neljän miljoonan asukkaan Libanonissa on nyt jo puolisentoista miljoonaa alueen konflikteja paennutta ihmistä, suurin osa heistä Syyriasta. Syyrian tilanteen ratkaiseminen, ja konfliktin kestävä jälkihoito, ovat huikean iso haaste, mutta ilman niiden hoitamista nykyisen

"Ei aina ole kyse vain siitä, kuinka paljon rahaa meillä on käytettävissä."

maahanmuuttotilanteen keskeinen solmukohta ei ala purkautua. Tilannetta ei helpota se, että raakalaismainen ISIL hyötyy alueen tilanteen sekavuudesta joka ikinen päivä. EU:n täytyy yhdessä muiden keskeisten kansainvälisten toimijoiden kanssa tehdä Syyrian kriisin ratkaisemiseksi nykyistä enemmän, Sipilä sanoi.

"Suomesta ei saa tulla huuteluyhteiskuntaa"

Sipilän mukaan nykyinen maahanmuuttotilanne todistaa, että Suomi on kytköksissä ympäröivän maailman tapahtumiin. 

– Meillä kotona peräänkuulutan nyt inhimillisyyttä, hädänalaisista ihmisistä välittämistä, auttamisenhalua. Ihmisarvo on jakamaton. Elämme aikoja, jolloin oma huono olo purkautuu helposti vääriin kohteisiin. Hyvinvointiyhteiskunnastamme ei saa tulla huuteluyhteiskuntaa.

Sipilä korosti myös maahanmuuttokysymyksen huolellista käsittelyä.

– Suureen joukkoon tulijoita mahtuu aina myös niitä, jotka eivät ole aidosti hädänalaisia. Totesimme jo hallitusohjelmassa, että laadimme maahanmuuton kustannuksista ja vaikutuksista selvityksen, joka mahdollistaa tosiasioihin pohjautuvan keskustelun ja paremman kotouttamispolitiikan sekä päätöksenteon.

– Juuri tässä akuutissa tilanteessa tämänkaltaisen selvityksen tuloksia ei kuitenkaan vielä ole käytettävissä. Sitäkin tärkeämpää on, että käsittelemme asiaa nyt vastuullisesti ja humaanisti. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja