Pääministeri Marin koronarajoituksista MTV:lle: "Emme tee näitä rajoitustoimia kenenkään kiusaksi"

10:07
Katso video: Näin Suomen pääministeri Sanna Marin kommentoi uusia ja tulevia rajoitustoimia.

Suomen pääministeri kertoi tänään Twitterissä, että hallitus käsittelee ensi keskiviikkona iltakoulussa tartuntatautilain kokonaisuutta, jota on valmisteltu viime kuukaudet.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kommentoi asiaa eduskunnassa MTV:lle.

– Hallitus ja sosiaali- ja terveysministeriö ovat valmistelleet tartuntatautilain päivittämistä ja uudistamista monilta osin. Tätä työtä on tehty useita kuukausia kesästä lähtien, Marin kertoo.

– Kyse on siitä, että tuomme valmiuslaissa olevia toimivaltuuksia normaalilainsäädäntöön, ja lisäksi vahvistamme muita toimia, joilla epidemiaa voidaan tehokkaasti torjua.

Marinin mukaan pyrkimys on, että poikkeusolojen valmiuslainsäädäntöön ei jouduttaisi enää turvautumaan.

– Olen kutsunut myös oppositiopuolueiden ja eduskuntaryhmien puheenjohtajat Säätytalolle ensi keskiviikkona käymään tätä isoa kokonaisuutta läpi. Näkisin, että on erittäin tärkeää, että tämä kokonaisuus saadaan vietyä eduskunnassa mahdollisimman hyvässä yhteisymmärryksessä eri puolueiden välillä läpi, Marin sanoo.

Järeämpiä keinoja alueviranomaisille käyttöön

Kokonaisuudessa on mukana erilaisia keinoja ja toimenpiteitä. Hallitus vie kokonaisuuden eduskuntaan lainsäädäntöesityksenä ja siinä vaiheessa Marinin mukaan nähdään, mitä kaikkia keinoja kokonaisuudessa on sisällä.

– Siellä on sekä valmiuslain toimivaltuuksia että muita toimenpiteitä, esimerkiksi matkustamisen terveysturvallisuuteen liittyen. Ylipäätään eri toimijoiden vastuullisuuteen liittyen, että esimerkiksi aluehallintoviranomaiset, alueet ja kunnat voisivat torjua epidemiaa esimerkiksi sulkemalla erilaisia toimintoja.

– Meiltä on puuttunut tartuntatautilaista näitä kokonaisuuksia ja nyt niitä sinne tuodaan, pääministeri sanoo.

Ovatko muutokset pysyviä vai koronakriisin aikaisia?

– Päävastuu valmistelusta on sosiaali- ja terveysministeriöllä. Ministeri Krista Kiuru voi varmasti vastata tarkemmin yksityiskohtaisempiin kysymyksiin lain valmisteluun liittyen.

Valmiuslaissa olevia valtuuksia siirretään siis tartuntatautilakiin, jotta alueviranomaiset voivat käyttää järeämpiä keinoja.

– Juuri tästä on kyse. Tuomme valmiuslaissa olevia toimenpiteitä normaalilainsäädäntöön niin, ettemme joutuisi turvautumaan poikkeusoloihin, Marin toistaa.

– Keskiviikkona (ensi viikolla) tulemme käymään läpi tartuntatautilakiasian ja kuulemme ajankohtaisesta tautitilanteesta. Torstaiaamuna hallitus jatkaa neuvotteluja. Siellä on tarkoitus päättää uusista toimenpiteistä, joita tarvitsemme eri alueille, jotta epidemiaa voidaan tehokkaasti hillitä.

Päävastuu rajoitustoimista on tällä hetkellä alueellisilla toimijoilla: aluehallintovirastoilla, sairaanhoitopiireillä ja kunnilla.

– Nämä ovat toimivaltaisia tahoja, jotka voivat päätöksiä tehdä. Meillä on nyt alueellinen malli käytössä, koska olemme normaalioloissa. Hallitus tulee antamaan omat esityksensä ja suosituksensa alueiden tueksi.

"Valitettavasti kaikilla alueilla ei ole tehty niin kuin olisimme halunneet"

Hallitus on esittänyt matkustamisen terveysturvallisuudessa niin sanottua kahden testin mallia.

Lähtömaassa pitäisi olla negatiivinen testitulos, jotta voisi Suomeen tulla, ja Suomen päässä otettaisiin toinen testi, jolla varmistettaisiin se, ettei virus pääse matkustamisen mukana leviämään.

– Nyt THL on esittänyt uusia arvioita siitä, millaisella aikajaksolla toinen testi pitäisi ottaa. Tältä osin hallitus tulee vastineessaan eduskunnalle tuomaan muutosehdotuksen, johtuen näistä THL:n uusista arvioista, Marin toteaa.

– Ensi viikolla keskustellaan alueellisista rajoitustoimenpiteistä, joita tarvitaan ja tarvittaisiin jo nyt. Alueiden siis pitäisi pystyä itse tekemään näitä päätöksiä, mutta valitettavasti kaikilla alueilla ei ole ehkä tehty aivan niin etupainotteisesti tehty toimia kuin olisimme halunneet, pääministeri sanoo.

Marin kertoo, että tästä syystä hallitus tulee linjaamaan toimista alueiden tueksi, jotta toimet, jotka ovat välttämättömiä epidemian leviämisen ehkäisemiseksi, myös tehdään.

Ravintoloille on tulossa ensi sunnuntaista alkaen tiukennuksia aukioloaikoihin niillä viidellä alueella, joilla koronaepidemia on kiihtymis- tai leviämisvaiheessa.

– Emme tee näitä rajoitustoimenpiteitä kenenkään kiusaksi. Emme haluaisi asettaa rajoitustoimenpiteitä emmekä haluaisi, että yhteiskunnan toimintoja joudutaan rajoittamaan tai sulkemaan, Marin painottaa.

Pääministeri tiivistää, että tällä hetkellä eletään globaalissa pandemiassa, tilanne on erittäin vakava ja Suomessa tautitapausten määrä kasvaa vauhdilla.

– Sen vuoksi näitä rajoitustoimenpiteitä on välttämätöntä tehdä. Haluan korostaa sitä, että emme me näitä linjauksia tee kevyin mielin ja kevyin sydämin, vaan erittäin raskain mielin. Tietysti me kaikki toivomme, että pandemiaa ei olisi.

Pääministeriltä viesti kansalle

Tilanne näyttää pahenevan ja otteet kovenevan. Ympäri Eurooppaa tautitapausmäärät kasvavat  ja myös Suomessa vauhti on tapausmäärien osalta voimistunut.

On ilmennyt alueellisia isoja tautiryppäitä muun muassa Vaasassa.

– Sanoisin nyt viestinä ihmisille, että pitäkää etäisyyttä ja turvavälejä, huolehtikaa käsihygieniasta, käyttäkää maskeja ja välttäkää isoja kokoontumisia, Sanna Marin sanoo.

– Tauti on vakava, epidemia on voimistuva ja sen vuoksi nyt pitää välttää sosiaalisia ja fyysisiä kontakteja. Tämä on aivan avainasemassa siinä, että tauti saadaan hallintaan. Nyt tarvitaan ihmisten omaa vastuullista toimintaa.

Onko hallituksella varaa panna Suomi kiinni uudestaan? Pääministeri kertoo, että tartuntatautilain muutoksia ja päivityksiä voidaan esitellä julkisuuteen varmasti ensi viikolla.

– Käsittelemme tartuntatautilain muutoksia ja päivityksiä kaikkien eduskuntapuolueiden kanssa ensi viikolla, jotta emme joutuisi tilanteeseen, jossa joudumme turvautumaan valmiuslakiin, Marin toteaa.

– Varmasti voimme jo ensi viikolla avata kokonaisuutta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja