Keskustelu yritysten vastuusta ryöpsähti jälleen eduskunnassa – pääministeri Marin kiihtyi: "Kysyn vain, että kuka tässä vastakkainasettelua luo"

1:52
Näin Metsä Groupin pääjohtaja kommentoi pääministeri Marinin yritysvastuupuheita 28. syyskuuta – katso video!

Eduskunnan kyselytunnilla esille nousivat pääministerin puheet yritysten yhteiskuntavastuusta.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) on julkisesti peräänkuuluttanut esimerkiksi metsäjätti UPM:ltä yhteiskuntavastuuta ja kyseenalaistanut, oliko Kaipolan tehtaan sulkemisesta pakko päättää keskellä koronakriisiä.

MTV Uutisten nettikolumnissa Marin kirjoitti, että yhteiskuntavastuuta tarvitaan etenkin niiltä, joilla on siihen vahvat taloudelliset edellytykset. 

–Ymmärrystä ei löydy sille, että irtisanotaan syvän kriisin keskellä, jotta voidaan maksaa isoja osinkoja. Työntekijöiltä ei voi vaatia kohtuuttomia, jos ei itse tyydy siihen, mikä on kohtuullista, Marin kirjoitti.

Aihe nousi esiin myös tänään eduskunnan kyselytunnilla.

– Kaikki ne irtisanomiset, jotka eivät ole välttämättömiä tässä ajassa, niitä ei minun mielestäni pitäisi nyt tehdä, Marin sanoi.

Marin perusteli näkemystään sillä, että irtisanottavien ihmisten on vaikeassa taloustilanteessa vaikeampaa työllistyä uudelleen.

– Hallitus on tukenut yrityksiä miljardeilla tämän kriisin keskellä, koska me haluamme, että yritykset selviytyvät. Me emme halua, että yritykset ajautuvat konkurssiin, Marin muistutti.

Taviolta ja Heinoselta kovia syytöksiä

Opposition edustajat tarttuivat Marinin kommentteihin omissa puheenvuoroissaan.

– Väitättekö te, arvoisa pääministeri, nyt ihan kirkkain silmin, että suomalaiset yritykset irtisanovat huvin vuoksi? kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen kysyi.

– Arvoisa pääministeri, jos käyttäisin teidän retoriikkaanne, niin sanoisin, että eikö teitä, varsin kiihtyneesti esiintynyt Heinonen sanoi lopettaen lauseensa tahallisesti kesken. 

Myös perussuomalaisten kansanedustaja Ville Tavio syytti pääministerin antaneen ymmärtää, että yritykset irtisanoisivat työntekijöitä ilkeyttään.

– Tulee väistämättä mieleen, että SDP:llä on jonkinlainen tietoinen strategia pyrkiä luomaan vastakkainasettelua yrittäjien ja työntekijöiden välille, Tavio totesi.

"Edustajat antoivat mielestäni väärän todistuksen"

Tavion ja Heinosen kommentit nostattivat puolestaan kierroksia pääministerin puheessa.

– Edustaja Heinonen ja nyt myös edustaja Tavio käyttivät kohtuullisen värikästä kieltä ja antoivat mielestäni myös kyllä väärän todistuksen siitä, mitä äsken täällä totesin. Me voimme kaikki lukea eduskunnan pöytäkirjoista, mitä sanoin, Marin sanoi.

– Mielestäni oma viestini oli kyllä se, että kaikki ne tilanteet, joissa on mahdollista välttää irtisanomisia, nyt kriisiaikana niitä irtisanomisia pitäisi voida välttää.

Pääministeri toisti ihmettelynsä siitä, oliko Kaipolan tehtaan lakkauttamisesta pakko päättää juuri nyt, vai olisiko UPM voinut odottaa "syvimmän ja pimeimmän kriisin yli".

– Ja kun opposition puolelta peräänkuulutetaan tai kysytään näillä sanoin, mitä äsken käytitte, hyvät edustajat, niin kysyn vain, että kuka vastakkainasettelua tässä luo, Marin päätti puheenvuoronsa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja