Pääministeri Marin päätti MTV:llä hiljaisuuden liikkumisrajoituksista: "Voisivat tulla pahassa tilanteessa kyseeseen" – vastaa myös, tuliko brittimuunnos yllätyksenä

Mihin viimeaikaiset koronarajoitukset ja linjaukset perustuvat? Pääministeri Sanna Marin vastaa kritiikkiin 4:46
Katso videolta pääministerin haastattelu Kymmenen uutisissa.

Pääministeri kommentoi viimeaikaisia koronapandemiaan liittyviä linjauksia MTV:n Kymmenen Uutisissa.

Pääministeri Sanna Marin vastasi hallituksen saamaan viimeaikaiseen kritiikkiin tänä iltana Kymmenen Uutisissa.

Arvostelu on kohdistunut muun muassa päätökseen siirtää kuntavaaleja. Päätös siirtämisestä tehtiin yhteistuumin kahdeksan puolueen kesken. Ainoastaan perussuomalaiset vastustivat siirtämistä.

Tästä huolimatta muun muassa oppositio on syyttänyt oikeusministeriötä huonosta valmistautumisesta.

Valtioneuvoston kanslia on valmistellut myös liikkumisrajoituksia siltä varalta, että koronatilanne pahenee merkittävästi. MTV Uutisten tietojen mukaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on suositellut perjantaina, että hallitus ryhtyisi valmistelemaan pikaisesti keinoja, joilla ulkona liikkumista voitaisiin rajoittaa.

Muun muassa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitajapiirin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen ei innostu valmistelussa olevista toimista.

Kymmenen uutisissa vierailleen Marinin mukaan mahdollisia alueellisia liikkumisrajoituksia suunnitellaan ennakoiden.

– Korostan, että hallitus ei ole vielä tätä asiaa yhdessä käsitellyt, tämän aika tulee myöhemmin, mutta valmistelutyötä toki tehdään.

Jos tautitilanne pahenee merkittävästi, niin Marinin mukaan uusien rajoitustoimine käyttöönottaminen on mahdollista. 

– Kaikkien rajoitustoimien osalta pyritään siihen, että kontaktit saataisiin minimiin. Niin tänään voimaan tulleiden ravintolarajoitusten osalta, kuin muidenkin käytössä olevien toimien osalta. Liikkumisrajoitukset voisivat pahassa tilanteessa tulla välttämättöminä kyseeseen, mutta tässä tietenkin tehdään erittäin tarkka harkinta, Marin painottaa.

Suunnitelluista rajoituksista on herättänyt huomiota niin sanotun kaverilenkkeilyn kieltäminen samalla, kun rajoilla maahan tulevia ei pakkotestata. Marin vetoaa valmistelujen keskeneräisyyteen.

– Omalta osaltani voin sanoa, että tämä kysymys on avoinna, eli ei tällaista linjausta tai päätöstä olla tehty. Mutta valmistelutyötä tehdään.

Tuliko brittimuunnos yllätyksenä?

Oikeusministeriötä on viime päivinä syytetty huonosta valmistautumisesta, kun sen vastuualueelle kuuluvia kuntavaaleja jouduttiin siirtämään kahdella kuukaudella. Yllättikö viruksen niin sanottu brittimuunnos ja sen vakavuus lopulta ministeriön?

– Suomi on onnistunut ensimmäisen ja toisen aallon osalta. Nyt me olemme tässä kolmannessa brittimuunnoksen takia. Tämä leviää tehokkaammin ja nopeammin. Se on joidenkin arvioiden mukaan mahdollisesti vaarallisempi kuin aikaisempi viruskanta ja siihen tulee suhtautua vakavasti. Näemme naapurimaa Virosta, kuinka huonoksi tilanne on nopeasti mennyt. Juuri sen vuoksi näitä rajoitustoimia valmistellaan.

Kuntavaalien siirron taustalla on Marinin mukaan normaali parlamentaarinen työjärjestys. 

– Puoluesihteerit kaikista eduskuntapuolueista ovat tämän esityksen tehneet ja nyt hallitus tulee sen mukaisesti toimimaan ja viemään eduskuntaan esityksen. Oikeusministeriö on yhdessä tätä kokonaisuutta puoluesihteereiden kanssa käsitellyt. Hallitus ei ole tätä asiaa neuvotteluissaan käsitellyt. Tämä on parlamentaarinen kysymys, tämä ei ole hallitus – oppositio -kysymys, mutta nämä THL:n mallinnukset ovat arvioita siitä, kuinka voisi käydä jos rajoituksia ei ole. Vaikka luvut kuulostavatkin hurjilta, ne voivat Suomessakin olla todellisuutta, Marin toteaa.

Marin uskoo, että kesäkuussa ollaan tilanteessa, jossa ihmisiä on rokotettu enemmän.

– Nyt meidän tulee varmistaa, että tautitilanne pysyy hallinnassa ja edesauttaa sitä, että kesällä tilanne on paljon rauhallisempi. Ja entistä isompi osa kansalaisista uskaltaa tuolloin lähteä käyttämään ääntänsä vaaleissa. Kyllä tämä on myös demokratiakysymys, että mahdollisimman moni kokee voivansa osallistua vaaleihin, Marin perustelee.

– Minä uskon, että suomalainen demokratia kestää sen, että kuntavaaleja siirretään kahdella kuukaudella ja että puoluesihteerit ovat tehneet asiassa erittäin huolellista harkintaa, Marin päättää.

Hallitus ei ole aikeissa käsitellä liikkumisrajoituksia keskiviikon iltakoulussa, sillä keskiössä ovat rokotukset sekä kehysriiheen valmistautuminen.

Koronatilanteesta ja liikkumisrajoituksista on määrä neuvotella torstaina. Varmuutta päätöksistä ei kuitenkaan vielä ole. 

Lue myös:

    Uusimmat