Krista Kiuru kommentoi tulevia koronatoimenpiteitä: Ravintolarajoituksia valmistellaan ja maahantulon yksityiskohtia pohditaan – "Suomi on tosi vakavassa tilanteessa"

19:34
Muuttuvatko matkustusrajoitukset? Krista Kiuru vastasi median kysymyksiin eduskunnassa.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd.) mukaan hallituksella on kiire antaa alueellisille toimijoille "työvälineitä" koronaepidemian taltuttamiseen. Matkustamisen uuden mallin yksityiskohtia ehditään ministerin mukaan vielä miettiä.

Kiurun mukaan Suomi on neljää helpommassa koronatilanteessa olevaa maakuntaa lukuun ottamatta "tosi vakavassa tilanteessa". 

– Tautitilanne on niin vakava, että jos nykyiset luvut ja maamme tilanne ei vedä meitä vakavaksi, niin milloin sitten, Kiuru kysyy.

Jo jonkin aikaa on ollut tiedossa, että maahantulon ja rajaturvallisuuden osalta valmistelussa on uusi malli.

23. marraskuuta käyttöön aiotaan ottaa malli, joka perustuu maahantulijan ennakkotestaukseen koronan varalta. 

Hallitus on kaavaillut niin sanottua tuplatestimallia, mutta esiin on nostettu myös vaihtoehtoa, jossa yksi testi riittäisi vaikkapa viikon matkaan Suomessa ilman karanteenia.

Ministeri Kiurun mukaan yksityiskohtia ehditään vielä pohtimaan.

– Näihin liittyy käytännön kysymyksiä, joista on käyty julkisuudessakin keskusteluja. Omalta osaltani katson, että koska malli otetaan marraskuun lopulla käyttöön, meillä on aikaa käydä yksityiskohdista keskustelua.

Ravintolarajoituksia valmistellaan kuumeisesti

Uusista koko Suomea koskevista ravintoloiden aukiolorajoituksista kerrottiin viime viikolla.

Mikäli jonkin maakunnan todetaan erikseen olevan koronatilanteeltaan kiihtymisvaiheessa, voimaan on tarkoitus tulla tiukemmat rajoitukset, joiden myötä ravintoloiden tulisi lopettaa anniskelu jo kello 22. Lisäksi asiakaspaikat on rajattava puoleen.

Kiihtymisvaiheen ravintolarajoituksia ei ministerin mukaan ole vielä laadittu valmiiksi.

– Tällä hetkellä sosiaali- ja terveysministeriössä valmistellaan kuumeisesti tätä asetusta, Kiuru sanoo.

– Minulla ei ole vielä tietoa, milloin tämä työ saadaan valmiiksi, mutta mahdollisimman pian.

Mitä toimenpiteitä on luvassa?

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) tämänpäiväisen tviitin mukaan sosiaali- ja terveysministeriössä valmistellaan "laajaa toimenpidekokonaisuutta" epidemian leviämisen hidastamiseksi.

Monista koronatoimista vastaava ministeri Kiuru ei avaa erityisen suorapuheisesti sitä, minkälaisia toimenpiteitä ministeriössä tarkalleen ottaen suunnitellaan.

Kiuru vetoaa hallituksen laatimaan toimintasuunnitelmaan, jossa toimenpiteiksi mainitaan esimerkiksi etätyö- ja maskisuositukset, yleisötilaisuuksien rajoittaminen ja erilaisten julkisten tilojen sulkeminen.

Erityyppisiä toimia on tarkoitus ottaa käyttöön ensisijaisesti alueellisesti.

– Kiire tässä on antaa työvälineitä alueille, Kiuru sanoo.

Ministeri ei ennakoi, koska toimenpiteet ovat valmiina käytössä.

Kiihtymisvaiheen alueista yhteinen näkemys

Sosiaali- ja terveysministeriöstä on Kiurun mukaan oltu tänään yhteydessä alueellisiin toimijoihin siitä, katsovatko eri alueet olevansa lähellä koronan kiihtymisvaihetta.

– Näyttää siltä, että Suomessa vallitsee aika turvallinen [jaettu] näkemys siitä, mitkä meidän alueista ovat kiihtymisalueita, Kiuru kertoo.

– Alueellisesti on tarkoitus ottaa epidemiatilanne huomioiden erityyppisiä toimia käyttöön.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja