Pääkaupunkiseudun matkaliput eurooppalaisittain halpoja

Kansainvälisen vertailun mukaan eniten julkisen liikenteen kuukausilipusta joutuu maksamaan Berliinissä ja Sheffieldissä verrattuna tulotasoon.

Pääkaupunkiseudun joukkoliikenteen hinnat ovat kansainvälisen vertailun perusteella edullisia verrattuna väestön tulotasoon. Esimerkiksi HKL:n kuukausilipun hinta on 1,2 prosenttia henkilöä kohti lasketusta kuukausittaisesta bruttokansantuotteesta. Se on Euroopan metropolialueiden joukkoliikennejärjestön Emtan mukaan kolmanneksi edullisin Frankfurtin ja Prahan jälkeen.

Eniten kuukausilipusta joutuu maksamaan Berliinissä ja Sheffieldissä, lähes neljä prosenttia henkilöä kohti lasketusta kuukauden bruttokansantuotteesta. Keskihinta tutkituissa kaupungeissa on 1,9 prosenttia. Suunnilleen samalla tasolla kuin Helsingissä kuukausilipun hinta on Amsterdamissa ja Espanjan Bilbaossa.

Emtan vertailussa oli mukana runsaat kaksikymmentä eurooppalaista metropolialuetta. Tietojen vertailtavuutta vaikeuttaa alueiden koon ja lippujärjestelmien erilaisuus. Tiedot ovat vuodelta 2004.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat