Mainos

Oxfam: G8-maiden lupaukset eivät pidä

G8-maat ilmoittivat aikoinaan vuoden 2005 avun määrän nousevan 37 prosentilla vuoden 2004 määrästä. Kuitenkin esimerkiksi Saksan ja Ranskan avustustukset köyhille maille ovat vähentyneet.

Rikkaiden teollisuusmaiden G8-ryhmän vuosi sitten Skotlannin huippukokouksessa tekemät lupaukset köyhimpien maiden velkahelpotuksesta eivät ole toteutuneet aivan luvatusti, toteaa avustusjärjestö Oxfam.

Velkahelpotuksilla on toki saatu mittavia parannuksia aikaan. Esimerkiksi IMF:n mitätöimä Sambian viiden miljardin dollarin velka on mahdollistanut perusterveydenhuollon järjestämisen maassa. Burundissa taas lukukausimaksujen poistaminen mahdollisti 300 000 lapsen pääsyn kouluun. Samaan aikaan kuitenkin 500 000 äitiä ja 11 miljoonaa lasta on kuollut köyhyyteen ja sairauksiin, muistuttaa Oxfam.

G8-maat ilmoittivat vuoden 2005 avun määrän nousevan 37 prosentilla vuoden 2004 määrästä. Todellisuudessa nousu ei ole ollut luvatun mukaista, vaan esimerkiksi Saksan ja Ranskan avustusmäärä on itse asiassa vähentynyt, Oxfam huomauttaa. Sen sijaan esimerkiksi Japanin, Yhdysvaltojen, Kanadan ja Italian myöntämän avun määrä on noussut.

Ylipäätään G8-maat eivät ole niin anteliaita kuin monet muut rikkaat maat, järjestöstä kerrotaan. Kun G8-maiden myöntämä apu on keskimäärin 90 dollaria asukasta kohden, Alankomaissa vastaava luku on 300 dollaria.

G8-maiden huippukokous on ensi kuussa Pietarissa.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.