Mainos

Ovella oleva EM-kisapaikka avaa suomalaiselle jalkapallolle uuden näkymän – Antti Muurinen puhuu menestyksen syistä ja seurauksista: "Kisapaikka on nyt plakkarissa"

11:36
Teemu Pukki tapasi mediaa maanantaina Helsingin Kalastajatorpalla.

Suomen A-maajoukkueen pitkäaikainen ja legendaarinen entinen päävalmentaja Antti Muurinen uskoo Suomen ottavan kaivatun ja himoitun EM-kisapaikan perjantaina.

Muurinen toimi vuosina 2000-2005 maajoukkueen päävalmentajana. Eläkkeellä oleva valmentajalegenda elää ja hengittää jalkapalloa yhä joka solullaan. Äänestä välittyy ilo ja tyytyväisyys Huuhkajien nykytilasta puhuttaessa.

– Kyllähän tilanne on aivan mielettömän hieno. Uskon ehdottomasti siihen, että kisapaikka on nyt plakkarissa, Muurinen sanoo MTV Urheilulle.

Teemu Pukki nosti maanantain lehdistötilaisuudessa Suomen menestyksen kivijalaksi joukkuehengen. Pitkään odotetun kisapaikan avaintekijät ovat Muurisenkin mukaan ensisijaisesti joukkueen pelitavassa ja yhtenäisyydessä.

– Joukkueella on sellainen pelityyli, jonka avulla voitot pystytään raapimaan puolustuksen kautta. Rive (Markku Kanerva) ja kumppanit ovat tehneet hyvää työtä koko joukkueen kanssa. Joukkue puolustaa joka solulla yhteisen nuotin mukaan.

Muurinen jakaa kiitosta Suomen joukkueen roolitukselle.

– Kaikki pelaajat tietävät, miten toimitaan. Sen lisäksi sopiva onnistuminen joka osa-alueella, ja sopivan rohkeat pelaajavalinnat ottelukohtaisesti. Joukkueeseen on ajettu nuoria pelaajia hyvällä tavalla sisään. Siitä on muodostunut hyvä kokonaisuus, Muurinen näkee.

– A-maajoukkue on tällä hetkellä ennen kaikkea joukkue isolla J:llä. Mukana ei ole ehkä sellaisia Jari Litmasen tai Sami Hyypiän tasoisia maailmanluokan tähtiä, mutta se on ennen kaikkea joukkue.

Huuhkajien EM-karsintahanke on henkilöitynyt Pukin lisäksi maalivahti Lukas Hradeckyn, kapteeni Tim Sparvin ja taitavan keskikenttäpelaajan Glen Kamaran ympärille. Täsmällisesti hiottu pelitapa saa esimerkillisistä johtavista pelaajista Muurisen mukaan lopullisen kuorrutteen.

– Suomen keskikaista ja topparit ovat vahvoja. Käsitykseni mukaan Tim Sparv on henkisesti hyvin vahva johtaja kentällä ja sen ulkopuolella siten, että se tukee valmennusjohdon tavoitteita.

– Teemu Pukki alkaa olla todella kovan luokan tähti myös maailmanlaajuisesti. Hän on kuitenkin niin vaatimaton ja nöyrä oma itsensä, joka pelaa aina joukkueelle, Muurinen kuvailee.

Huuhkajien EM-kisapaikan todennäköisyys on erilaisten laskujen mukaan muutamaa prosenttia vaille sata. Muurinen näkee tulevan historiallisen saavutuksen avaavan suomalaiselle jalkapallolle uusia mahdollisuuksia.

– Se (EM-kisapaikka) tekee suomalaisia valmentajia ja pelaajia tunnetummaksi. Arvostus suomalaista jalkapalloa kohtaan tulee lisääntymään ulkomailla. Me olemme pieni kansa, jota on pidetty enemmän jääkiekko- ja pesäpallomaana.

– Suomalaisen jalkapallon arvostuksen nouseminen mahdollistaa sen, että suomalaiset pelaajat voivat päästä ulkomaille vielä laajemmassa mittakaavassa. Se auttaa suomalaista jalkapalloa todella paljon, Muurinen maalaa.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja