Mainos

Huuhkajiakin luotsannut valmentajalegenda varmana kisapaikasta – "Aikaisempien polvien työ on mahdollistanut tämän"

7:53
Martti Kuusela oli Huomenta Suomen vieraana perjantaina.

Huuhkajienkin peräsimessä aikoinaan toiminut valmentajaikoni Martti Kuusela pitää perjantai-illan Liechtenstein-ottelua erittäin tärkeänä asiana suomalaiselle jalkapallolle.

Huuhkajat pelaa perjantaina historiansa tärkeimmän ottelun, kun sillä on voitolla mahdollisuus varmistaa ensimmäistä kertaa paikka jalkapallon arvokisoissa. Pitkään suomalaisen jalkapallon parissa työskennellyt Kuusela korostaa iltaisen ottelun tärkeyttä koko lajille.

– Tämä on iso juttu suomalaiselle jalkapallolle, se on tärkeintä. Olen hurjan kauan ollut tässä mukana. Olemme odottaneet tätä tilaisuutta, että pääsisimme (kisoihin). Kyllä se on tärkeätä meille. Tämä on koko jalkapalloyhteisölle äärettömän hieno asia, Kuusela toteaa hymyillen.

Suomi on ollut aiemminkin historian aikana lähellä arvokisapaikkaa, mutta toistaiseksi monien sukupolvien unelma on jäänyt toteutumatta. Kuusela luotsasi aikoinaan itsekin Suomen maajoukkueen vain kahden pisteen päähän vuoden 1986 MM-kisoista.

Vuoden 1997 surullisen kuuluisa Unkari-ottelu on painautunut monien takaraivoon. Tuolloinkin se unelma arvokisoista riistettiin karulla tavalla suomalaisten käsistä. Kuuselan mukaan Suomen aiempien sukupolvien tekemä työ ja siihen sisältyneet pettymyksetkin ovat luoneet tien tämän päivän joukkueelle kohti suurta unelmaa.

– Suomen jalkapallo, eri valmentajat ja pelaajat ovat tehneet työtä, että tämä on mahdollista nyt. Kaikki, mitä on tapahtunut ennen, on varmasti palvellut tätä asiaa. Se työ, minkä aikaisemmat polvet ovat tehneet, on mahdollistanut tämän. Siellä on ollut hyviä asioita ja pienestä kiinni, että oltaisiin menty kisoihin. Se kaikki vaikuttaa vain siihen, että huomataan, että meilläkin on mahdollisuus, Kuusela summaa.

Huuhkajat on viimeisen vuoden aikana noussut uskomattoman komeaan liitoon, joka alkoi jo Kansojen liigassa, kun Suomi voitti lohkonsa komeasti. Lento on jatkunut vahvana myös EM-karsinnoissa. Mikä on vienyt Huuhkajat senttien päähän arvokisapaikasta?

– Hyvä joukkue, hyvä valmennus ja menestyksen myötä, joka alkoi jo Kansojen liigassa, itseluottamus kasvaa, eikä ilman itseluottamusta pärjää, Kuusela listaa.

Kuusela painottaa, että itseluottamuksella on valtava merkitys menestyksessä.

– 80-luvun aikana sanoin jo, että meidän täytyy saada pelaajia ulkomaille, jotteivät he mene pyytämään nimekkäiltä vastustajilta nimikirjoitusta, vaan näkevät heidän olevan samalla tasolla kuin hekin, Kuusela muistelee.

Yksi Huuhkajien sensaation kulmakivistä on päävalmentaja Markku Kanerva, joka on tehnyt maajoukkueen peräsimessä erinomaista työtä. Kuuselan mukaan Kanerva omaa erittäin tärkeän ominaisuuden, jota menestyvä valmentaja tarvitsee.

– Nykyvalmennuksen tärkeimpiä asioita on, että osaa johtaa ja opettaa pelaajille asioita. Tärkeintä ei ole se, mitä valmentaja tietää ja pelaajat ovat oppineet. Kanervalla on kokemusta hyvin monesta valmentajasta ja äärettömän hyvä valmennusrinki, mutta hän kuitenkin johtaa tätä hommaa, Kuusela kehuu.

Vielä yksi kivi on kuitenkin käännettävä ennen historiallista arvokisapaikkaa. Kuusela on kuitenkin täysin varma siitä, että Huuhkajat rynnii EM-kisoihin.

– Olen ihan varma, että Suomi menee kisoihin. Se ei ole ongelma, Kuusela vakuuttaa Huomenta Suomen sohvalla.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja