Mixu Paatelainen kertoi mielipiteensä nyky-Huuhkajista – entinen maajoukkueluotsi muistelee myrskyvuosia MTV Urheilun haastattelussa: "Mielestäni se piti tehdä"

Huuhkajien entinen päävalmentaja Mixu Paatelainen arvioi Suomen EM-rupeamaa tähän asti:"Se oli loistavasti tehty maali" 3:05
Huuhkajien entinen päävalmentaja Mixu Paatelainen MTV Urheilun haastattelussa Pietarissa – arvioi Suomen EM-rupeamaa: "Se oli loistavasti tehty maali"

Suomalaisten jalkapalloihmisten määrä on lisääntynyt Belgia-ottelun alla Pietarin katukuvassa. Fanien lisäksi mukana on myös työmatkalaisia, yksi heistä on Mixu Paatelainen. Huuhkajien entinen päävalmentaja toimii kisoissa Uefan teknisenä tarkkailijana. 

Yhdessä 13 muun tarkkailijan kanssa Paatelainen analysoi EM-otteluita joka puolella Eurooppaa ja koostaa Uefalle yhteenvedon siitä, millaista jalkapalloa Euroopan huipulla juuri nyt pelataan. Tämä materiaali luovutetaan esimerkiksi valmentajien käyttöön.

Hongkongin maajoukkueen päävalmentajana huhtikuusta 2019 toiminut Paatelainen on ehtinyt tehdä havaintoja myös Huuhkajien otteista. 

– Oli odotettavissa, että Suomi pelaa tällä tavalla – ja mielestäni se on aivan oikein lähteä puolustuksen kautta. Toistaiseksi Suomen puolustus on pitänyt. Toki olemme olleet vastaanottavassa roolissa. Se oli ennakkoon odotettavissa, Paatelainen kertoi MTV Urheilulle Pietarissa.

Paatelainen haluaa painottaa terävimmälle huipulle kuuluvan Tanskan kaatamisen arvoa. Joel Pohjanpalon viimeistelemä voittomaali oli koko joukkueen yhteistyön tulos. Pohjanpalon hylätty maali Venäjä-ottelussa oli puolestaan Paatelaisen mielestä "hiustenhalkomista".

– Mielestäni siihen pitäisi tulla joku sääntömuutos. Ehkä se paitsioraja pitäisi tehdä leveämmäksi, Paatelainen pohti.

– Suomella oli hyviä tilanteita ja vetopaikkoja. Venäläispuolustajat ottivat hyviä blokkeja viime hetkellä. Jonain toisena päivänä ne olisivat ottaneet kimmokkeen ja menneet maaliin tai puolustajat eivät olisi ehtineet tielle.

Vuodet 2011-2015 ovat kirkkaina Paatelaisen muistissa. Lupaava alku Huuhkajien päävalmentajana muuttui vuosien ja heikkojen tulosten myötä myrskyksi.

Paatelaisen kokemuspankki jalkapallovalmentamisen parista on tätä nykyä kirjava. Huuhkajien jälkeen ansiolistaan on lisätty seurajoukkuevalmentamista Skotlannissa ja Thaimaassa sekä Latvian ja Hongkongin A-maajoukkuepestit.

Muisto Huuhkajista on Paatelaisen mielessä ajallisen etäisyyden myötä valoisa. 

– Minulla on kaikenkaikkiaan todella positiivinen mielikuva siitä ajasta. Oman maan A-maajoukkueen päävalmentaminen oli kunniatehtävä, josta olen ylpeä. Se oli hienoa ja upeaa aikaa. Teimme joukkueessa tietoisen nuorennusleikkauksen. Monet pelaajat, jotka nyt pelaavat täällä Suomen paidalle, tekivät silloin maajoukkuedebyytin, Paatelainen muistelee.

Kaikkien aikojen karsinnoiksi ristityissä kesän 2016 EM-kisojen karsinnoissa Suomi pelasi samassa lohkossa Kreikan, Unkarin, Romanian, Pohjois-Irlannin ja Färsaarten kanssa. Suomi jäi lohkossa neljänneksi. 

– Tietysti kun puhutaan nuorennusleikkauksesta ja vaatimustasona on kisoihin meno, joku voisi ajatella, että kulkevatko nämä kaksi käsi kädessä? Kyllähän joukkueen kypsyyteen tarvitaan kokemusta. Joku kysyy, että miksi nuorennusleikkaus niin isolla kädellä? Mielestäni se piti tehdä. Nyt mukana on paljon pelaajia, joilla on se 40-50 A-maaottelua, joita tarvitaan, ettei isoja maita vastaan tule kurat housuun.

Kokonaisarvosanoja suorituksista Paatelainen ei halua lähteä Huuhkajille jakamaan.

– Onhan tämä aivan upea juttu, että olemme kisoissa. Kaikki kunnia siitä pelaajille, Rivelle (Markku Kanerva) sekä hänen valmennustiimilleen ja Suomen Palloliitolle. Haluan antaa ison kiitoksen myös suomalaisille junnuvalmentajille, jotka ovat tehneet ison työn näiden pelaajien kanssa.

EM-kisoissa tarkkailijana työskentelevän Paatelaisen ajatuksia laajemmin artikkelin yläosan videolla.


Lue myös:

    Uusimmat