Miksi Huuhkajat on kiinni historiallisessa arvokisatempussa? Sami Hyypiä nostaa esille kriittisen tekijän

Suomi, jalkapallo ja arvokisat. Kombinaatio, joka on jäänyt vain unelmien tasolle. Nyt historiallinen temppu on lähellä, sillä Huuhkajien EM-kisapaikka on omissa käsissä. C Moren jalkapalloasiantuntija Sami Hyypiä nostaa esille tekijöitä, joiden kautta Huuhkajat on nyt niin vahvassa liidossa.

Maajoukkue- ja Liverpool-legenda Hyypiä oli itse todistamassa läheltä, kun Huuhkajat oli edellisen kerran lähellä kisapaikkaa. Vuoden 2008 EM-kisojen karsinnat päättyivät Suomen kannalta pettymykseen, kun päätösottelu Portugalia vastaan ei tuonut tarvittavaa tulosta.

– En oikein näe mitään yksittäistä syytä sille, että miksi jäimme rannalle. Emme vain saaneet tarpeeksi pisteitä. Ehkä välillä menetimme niitä vähän hölmöissä otteluissa. Karsinnoissa kyse on siitä, että kaikki pelit lasketaan. Pelaa sitä sitten Armeniaa tai Hollantia vastaan, niin kaikissa otteluissa pitäisi löytyä se paras suoritustaso. Ehkä me ei aina löydetty sitä vähän pienempiä maita vastaan, Hyypiä muistelee ja pohtii MTV Urheilulle.

Hyypiän maajoukkueuran päättymisen jälkeen (vuonna 2010) Huuhkajat on ehtinyt kokea sangen roiman mahalaskun. Tuoreeltaan, meno on ollut aivan toista.

Uudessa eurooppalaisessa maajoukkueturnauksessa Kansojen liigassa Suomi meni ja paineli C-liigassa lohkovoittoon. Väkevä meno on jatkunut myös EM-karsinnoissa. Kuuden ottelun jälkeen Suomella on kasassa 12 pistettä. Tällä irtoaa lohkon toinen sija.

Mutta mikä on Huuhkajien salaisuus? Miksi arvokisat ovat yhtäkkiä aivan näppituntumassa?

Hyypiän papereissa esille nousee erityisesti yksi kriittinen tekijä.

– ”Rivelle” (päävalmentaja Markku Kanerva) voi antaa kunniaa siitä, että hän on luonut joukkueelle hyvän pelitavan, jolla voi menestyä. Tärkeää on se, että kaikki ovat sitoutuneita sen toteutukseen. Jokainen tietää, että tämä on minun rooli ja kaikki pitävät siitä kiinni. Pelikuri on todella hyvä. Siellä on monia pelaajia, jotka saavat ryhmän kasaan, jos joku harhailee jotenkin.

– Joukkueesta näkyy se, että henki on todella hyvä. Kaikki puhaltavat yhteen hiileen. Se on iso vahvuus, Hyypiä miettii.

Pukki-ilmiö

Yhtenäisyyden ja vahvan joukkueen sisältä ponnistaa myös yksilötason menestystarinoita.

– Tietenkin Teemu (Pukki) on tehnyt paljon maaleja. Muutenkin Teemun ura on hienossa nosteessa. Hän on päässyt kokeilemaan Valioliigassa ja onnistunut siellä hyvin, Hyypiä hymyilee, viitaten Pukin vahvaan kauden alkuun Norwichin paidassa.

Hyypiä muistuttaa, että Huuhkajien menestys voi hyvinkin avata ovia isoihin ympyröihin.

– Muutkin pelaajat voivat päästä sinne Euroopan huipulle. Teemu ja ”Luke” (Lukas Hradecky) ovat hyviä esimerkkejä. He ovat päässeet huippuliigoihin mukaan. Joku voi sanoa, että esimerkiksi Norwich ei ole mikään suurseura Englannissa, mutta he ovat Valioliigassa.

Pukki on ollut iso ilmiö jopa aivan koko Euroopan mittakaavalla syksyn aikana. Suomalaishyökkääjä on nakutellut maaleja kovaan tahtiin niin Norwichissa kuin Huuhkajissa.

Hyypiä esittää kainon toiveen nimenomaan maajoukkueen osalta.

– Toivoisin, että meiltä löytyisi vähän muitakin maalintekijöitä kuin Teemu. Ettei se maalinteko olisi pelkästään Teemun hartioilla.

– Tässä on vielä neljä peliä jäljellä. Hoidetaan peli kerrallaan, ja kun saadaan lisää leveyttä maalinteko-osastolle, niin kyllä me kisoihin mennään, Hyypiä sanoo luottavaisena. 

Lue myös:

    Uusimmat