Kommentti: Miksi Suomen EM-unelma toteutui?

Suomen miesten jalkapallomaajoukkue aloitti karsimisen arvokisoihin 83 vuotta sitten. Nyt, pitkä ja piinaava odotus on vihdoin päättynyt, kirjoittaa MTV Urheilun Timo Innanen.

Vihdoinkin palaset loksahtivat kohdilleen kuluvissa EM-karsinnoissa. Mielestäni ennen Kansojen liigan alkua pelattu maaottelu Valko-Venäjää vastaan oli yksittäisenä otteluna tietynlainen käännekohta Markku Kanervan aikakaudella, joka käynnistyi yskien. Tampereella vuosi sitten kesäkuussa pelatussa taistossa esiin nousi ensimmäistä kertaa muun muassa keskialueen kokonaisvaltainen pelintekijä Glen Kamara, joka suorastaan hurmasi kotiyleisön.

Kamara on ollut kuluvien EM-karsintojen ajan ryhmän ehdoton ykköstähti Teemu Pukin ja huippuvahti Lukas Hradeckyn ohella. Kamaran tavoin Valko-Venäjää vastaan esiin nousi juonikas laituri Robin Lod, jonka panos on ollut myös sangen merkittävä.

Unohtaa ei sovi yksilöistä myöskään kapteeni Tim Sparvia, jonka merkitys on ollut valtaisan suuri niin kentällä kuin sen ulkopuolella. Lisäksi on syytä nostaa esiin topparit Joona Toivio ja Paulus Arajuuri.

Mutta ennen kaikkea kyse on ollut joukkueesta. Päävalmentaja Kanerva on saanut suojattinsa pelaamaan yhtenäisesti ja tukemaan toisiaan joka tilanteessa. Tiivis 4-4-2 -ryhmitys on ollut pitävä muoto kentällä - systeemi on tehnyt tasaisen tappavaa tulosta läpi karsintataipaleen. Juuri tasaisuus on ollut avainsana. Tasaiset esitykset varmistivat miehistölle historiallisen paikan ensi kesän EM-kisoissa.

Mixu Paatelainen loi osaltaan pohjaa Huuhkajien nykytilanteeseen, vaikka hänen aikakautensa päättyikin lopulta synkissä tunnelmissa. Pelaajat eivät kyenneet toteuttamaan Paatelaisen kunnianhimoista pelitapaa.

Hans Backen ääridefensiivinen pelitapa taasen vei lauman vielä entistä syvemmälle. Kanerva taasen on jalostanut suojateilleen realistisen pelitavan, joka tukee aidosti suomalaispelaajien vahvuuksia.

Tulokset ovat nyt kaikkien nähtävillä. Yhtä kaikki, Huuhkajista on tullut koko kansa juttu. Se on vaatinut todella paljon. Mutta palataan vielä siihen Valko-Venäjä -otteluun. Suomi näytti jo silloin ennen kaikkea pallollista osaamistaan. Joukkue mursi vastustajan linjan kerrallaan ja oli kärsivällinen - kuten eilen Liechtensteinia vastaan Telia-areenalla. Pelaaminen oli riittävän monipuolista.

Paatelainen sanoi osuvasti aikanaan, että jos Suomi haluaa joskus kisoihin, pitää pelaajien kyetä pitämään palloa ja kontrolloimaan pelejä. Nyt Kanerva on näyttänyt, miten homma toimii käytännössä. Pelaajat ovat juhlansa ansainneet.

Lue myös:

    Uusimmat