Auttaako kaakao hallitsemaan verenpainetta? Tutkijat havaitsivat suotuisia vaikutuksia

Hoituuko korkea verenpaine elämäntapamuutoksella vai tarvitaanko lääkitystä? 9:32
KATSO MYÖS: Hoituuko korkea verenpaine elämäntapamuutoksella vai tarvitaanko lääkitystä?

Tuoreen tutkimuksen mukaan kaakao saattaisi auttaa hallitsemaan verenpainetta.

Kaakaon terveyshyötyjä on tutkittu paljon ja näyttäisi siltä, että kaakao saattaa auttaa ainakin verenpaineen hallinnassa. Tuoreessa kokeellisessa tutkimuksessa kaakaon ainesosat laskivat terveiden aikuisten verenpainetta, mutta vaikutus vaihteli päivästä toiseen.

Osana tutkimusta 11 koehenkilöä sai joko kaakaon flavanoleja sisältäviä kapseleita tai lumevalmistetta vuoropäivinä kahdeksan päivän ajan. Verenpainetta seurattiin mukana kannettavilla verenpainemittareilla.

Koehenkilöiden systolinen verenpaine laski keskimäärin 5 mmHg kolmen tunnin sisällä kaakaokapseleiden nauttimisesta ja uudelleen kahdeksan tuntia myöhemmin. Suotuisia vaikutuksia havaittiin myös koehenkilöiden sykeaallon nopeudessa.

Kaakaoflavanolikapselit laskivat verenpainetta etenkin päivinä, joina koehenkilön verenpaine oli korkeampi, mutta yhteys oli heikompi päivinä, joina verenpaine oli valmiiksi alhaisempi. Kaikkien osallistujien verenpaine oli silti normaalilukemien puitteissa.

Tulokset pitää varmistaa suuremmissa tutkimuksissa, mutta kaakaon ja sen ainesosien on aiemminkin osoitettu laskevan verenpainetta. Tutkimus julkaistiin Frontiers in Nutrition -lehdessä.

Aikuisikäisistä suomalaisista noin kahdella miljoonalla on kohonnut verenpaine. Vain joka viidennen verenpaine on ihanteellisella tasolla.

Stressikin nostaa verenpainetta. Miten stressin saa purettua? 

Copyright Duodecim 2022. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat