Sinunkin kylpyhuoneestasi löytyy todennäköisesti tuotteita, joiden ainesosat ovat pian kiellettyjen listalla

Kylpyhuoneestasi löytyy todennäköisesti shampoita, jotka ovat pian kiellettyjen ainaiden listalla - Viiden jälkeen selvitti, missä tuotteissa on kemikaaleja, jotka EU on kieltämässä 1.3. alkaen 8:26
EU kieltää maaliskuun 2022 alussa kemikaaleja, joita löytyy luultavasti sinunkin kodistasi. Millaiset aineet ollaan kieltämässä? Millaisissa tuotteissa aineita on? 

EU kieltää maaliskuun 2022 alussa kemikaaleja, joita löytyy luultavasti sinunkin kodistasi.

Sinunkin kylpyhuoneestasi löytyy todennäköisesti tuotteita, jotka ovat pian kiellettyjen listalla. Viiden jälkeen selvitti, millaisissa kosmetiikkatuotteissa on kemikaaleja, jotka EU on kieltämässä maaliskuusta 2022 alkaen.

Ei ole syytä paniikkiin

Nyt kiellettäviksi tulevilla aineilla on hedelmällisyydelle haitallisia vaikutuksia. Jos kylpyhuoneesta löytyy kieltolistalle päätyviä ainesosia sisältäviä tuotteita, paniikkiin ei kuitenkaan ole syytä.

– En olisi näistä kuitenkaan huolissani, sanoo ylitarkastaja Anna Vuori Tukesilta.

Ennen kuin uusia tuotteita tuodaan Suomessa markkinoille, niiden turvallisuus arvioidaan. Nyt markkinoilla olevat tuotteet on siis arvioitu turvallisiksi. Nyt luokitukset kuitenkin muuttuvat.

– Esimerkiksi tämän [nyt kieltolistalle tulevan] hajusteraaka-aineen kohdalla on haasteellista, että sille toki on olemassa turvallinen raja-arvo, mutta kun sitä käytetään niin monessa tuotteessa, se [raja] aika helposti ylittyy. Kuluttajan turvallisuuden takia on parempi, että se tulee kielletyksi, Vuori kuvaa.

Millaiset aineet ollaan kieltämässä? Millaisissa tuotteissa aineita on? Entä, jos itse tilaan kosmetiikkaa netistä? Katso video jutun alusta!

Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. 

Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live

Paljonko tuotetta on haitaksi? "Tosi hankalaa arvioida"

Sitä, mikä määrä käytettyä tuotetta aiheuttaa haittaa, on hankalaa määritellä. Kuormitusmäärää on vaikea arvioida, koska ihminen altistuu kaikenlaisille kemikaaleille muutenkin arjessaan. Osa kuluttajista myös käyttää enemmän kosmetiikkaa kuin muut, mikä osaltaan vaikuttaa.

– Tätä on tosi hankalaa arvioida yksittäisen kuluttajan näkökulmasta, Vuori sanoo.

Katso myös: Onko TikTokin kauneuskikoissa mitään järkeä? Pistimme suosituimmat meikkivinkit testiin:

Kauneustutoriaali Fannin tapaan – Fanni testaa TikTokin kauneuskikat 8:09

Lue myös:

    Uusimmat